Цього літа каштани у Вінниці почали засихати ще в липні, листя з них опало. «Невже це наслідки посилення радіації?» — запитують наші читачі.

– Найчастіше хворіють кінські каштани. По-перше, від інфекційних заражень. По-друге, шкідники виїдають мезофіл (зелену частину) листка. По-третє, є такий шкідник, як гриб пікініда, або пікінідій. Але основної шкоди завдає мінуюча міль! — роз’яснив кандидат біологічних наук Віктор Рогач, доцент кафедри біології ВДПУ ім. Коцюбинського. — Каштанова мінуюча міль — це досить молодий вид, його виявили в Македонії і вперше описали у 1986-му. Сама міль — це метелик, а шкідником є її гусінь. Місце, де проникає гусінь, стає коричневим, навколо нього тканина листка всихає.

– Минулої осені в багатьох районах Вінниці висадили сотні саджанців молодих здорових каштанів, але цього літа майже 100% з них засохли…

– Київські вчені, які досліджували причини всихання каштанів, наголошують — треба піднімати загальний імунітет дерев! Тобто, вчасно поливати, вносити добрива, знищувати пошкоджені листки, вносити фітогормони. І тоді рослина сама справляється із нападами гусені мінуючої молі і встигає поновити листя.

– А чому вже не перший рік каштани цвітуть восени?

– Тепла осінь збиває життєвий цикл рослин, і вони невчасно зацвітають. Осіннє цвітіння дерев — причому не тільки каштанів, а багатьох плодових! — пов’язане із загальними кліматичними змінами на планеті. Це не хвороба.