У Вінниці на строкову службу мають призвати 100 осіб, в області – 720. Юнаки від 20 до 27 років поповнять лави Нацгвардії, Збройних сил, прикордонної служби та спеціальної державної служби транспорту.

В зону ООС їх не відправлятимуть. Термін проходження строкової служби – 12 місяців для тих, хто має навчальний ступінь “магістр” та “спеціаліст”, та 18 місяців, у кого відсутня вища освіта.

За призовниками зберігатиметься робоче місце та середньомісячне грошове забезпечення.

Про це повідомили на брифінгу в обласному військовому комісаріаті.

Не обійшлось і без резонансних випадків ухилення від служби. Адже місяць тому до військкомату знову з’явився 23-річний вінничанин Олександр Кондратюк, який два роки тому став відомим на всю країну, бо одружився на своїй 80-річній бабусі Зінаїді Ларіоновій. Хлопець, якого знову призвали в армію, надав довідку, що досі перебуває у шлюбі з пенсіонеркою та інвалідом першої групи. Тож служити не може, адже змушений доглядати дружину.

Факт фіктивності шлюбу свого часу розглядала призовна комісія і дійшли висновку, що вінничанин побрався саме з метою ухиляння від служби. Але документи у призовника справжні… “Довести, що юнак таким чином “косить від армії” – неможливо. В законі ж не прописано, якого віку має бути дружина, – пояснюють у військкоматі. – Це вже справа совісті.

У Вінницькому РАЦСі укладання шлюбу підтвердили і додали, що церемонія пройшла без урочистостей. Літня дружина Сашка мешкає за 45 кілометрів, у селі Грушківці Калинівського району. Немічна бабуся ледве ходить, а новину про свій шлюб два роки тому дізналася від односельчан. Довго плакала й не могла повірити у те, що сталось. Нині ж Зінаїда Ларіонова має зовсім іншу думку на те, що сталось.

– У мене багато онуків і є вже правнуки. Які до них питання, невже вони злочинці? Чи вони Україну зрадили? – обурюється пенсіонерка. – Не бачили, як внуки на бабусях одружувались? То тепер побачили. Та й взагалі, ніхто зі мною шлюб не укладав.

На боці бабусі й більшість мешканців села Грушківці. Кажуть: знають її лише з доброї сторони, і їм дуже шкода стареньку, яка після смерті чоловіка залишилась у батьківській хаті. Але зайвого не питають, бо то «чужа родина». 23-річного Олександра в селі інколи бачать, на городі допомагає. У Байківській сільраді пояснюють – те, що Зінаїда Ларіонова заміжня за онуком, вона знала й знає. Часто її забирають до Вінниці, де проживає Олександр з батьками.

– Бабуся дуже добра та приємна. Кривого слова за неї ніхто не скаже. Олександр – це її двоюрідний онук, – кажуть у сільраді. – Коли дізнались про цей шлюб, у всіх було здивування. А тепер вже й звикли. У Грушківцях юнака бачать рідко, та й хата бабусі у не дуже людній місцевості. Та й турбувати стареньку не хочуть, адже в перший час вона сильно ображалась на це все. А потім сказала – у кожного своє життя. В час війни вчинок молодого хлопця навряд чи достойний. У нашій громаді є чоловіки, які захищали та захищають наш мир і спокій. Маємо й загиблого героя, який поліг в Іловайському котлі. Це Юрій Гринчук, втрата якого непоправна для громади.

Сам Олександр Кондратюк поки що ніяк не прокоментував інцидент, раніше він відповідав на питання журналістів лише одним словом: «Буває».

Віталіна Володимирова