Та останні десять днів, котрі мали б змінити ситуацію, тільки наповнювали інформаційний простір істерикою і взаємними звинуваченнями.

23 вересня мала бути відімкнена електроенергія на КП “Вінницяоблводоканалі” за 67-мільйонний борг, а чиновники ніяк не реагували.

Лише у четвер зранку відбулися великі “розборки” у міській раді між АТ “Вінницяобленерго” та КП “Вінницяоблводоканал” – розширене засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Тут вже зібралися не лише керівники підприємств і міста, а й сила-силенна фахівців та журналістів.

Стосунки між двома монополістами ускладнюються з року в рік. Андрій Поліщук, генеральний директор АК “Вінницяобленерго”, розповів:

“У середньому КП “Вінницяоблводоканал” споживає 3,5 мільйона кіловат годин. Це майже 8 мільйонів гривень. На 18 вересня борг водопостачальної компанії склав вже 72,5 мільйона гривень. Ще понад 14 млн заборгувало підприємству “Енера Вінниця”, включаючи нарахування за вересень.  Найбільший борг — 62,7 мільйона гривень – утворився у 2018 році. Наприкінці року з “Водоканалом” був укладений договір реструктуризації заборгованості. Ми пішли на цей крок, розкидавши борг на 13 місяців. Але надійшло всього трохи більше 2 мільйонів гривень. У нас через це утворився борг перед енергоринком. З нас ці гроші стягнули в рахунок неоплачених зарплат, незроблених ремонтів, невідновлених мереж. Ми йшли на всі незручності, але ситуація не змінилася. Минулого року 9 разів проводилося відключення “Водоканалу”! Цього року теж 9 разів частково припинялося постачання електроенергії.

Мешканці міста цього не помітили, бо ми завжди знаходили якісь компроміси, причому, всі вони були не на користь енергетичній компанії. Вся ця ситуація свідчить про те, що у керівництва “Водоканалу” немає бажання виконувати обіцянки. Але буквально вчора ми отримали гарантійного листа, що до 23 вересня “Водоканал” зобов’язується сплатити 947 тисяч гривень. Якщо таке станеться, то відключення не відбудеться. Я знову пішов на поступки, прийняв їхні гарантії, та процедура відключення вже розпочата. Ми готові до переговорів. Але тільки тоді, коли будуть реальні гарантії сплати боргів.

– Поточних боргів ми не маємо, а все, що нам виставляють — це передоплата, — виправдовується керівник КПР “Вінницяоблводоканал” Олександр Чернятинський. — А 67 мільйонів гривень — це борг попереднього періоду. Він мав погаситися за рахунок різниці в тарифах. У тарифах не закладено коштів на передоплату. Покриття тарифу нині складає всього 74 відсотки. Ми навіть змушені були скоротити свій бюджет на 7 відсотків..

Заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник пояснив: “Сьогодні підприємство в результаті регулювання договору на переуступку боргу має збитки 37 млн грн., які були зняті з “Водоканалу” НКРЕ КП. Складно говорити, яким чином виходити з ситуації, яка сьогодні склалася, тому що компенсації різниці в тарифах державою не передбачена. Загальна сума різниці в тарифах становить приблизно 240 млн грн. по підприємству».

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив, що припинення роботи облводоканалу допустити не можна в жодному випадку.

Але це не повинна бути «гра в одні ворота». Зі свого боку ми з ОДА та обласною радою маємо подумати над механізмом реструктуризації боргу і не допустити нових боргів. Ми готові фінансово допомогти вирішити проблему та виділити кошти в такому самому обсязі, як це зробить обласний бюджет (тобто 50 на 50)”.

Вирішили заборонити відключення від електроенергії “Водоканалу” та налагодити контроль за його господарською і фінансовою діяльністю.  А далі все залежить ще й від свідомості кожного мешканця — не накопичувати борги, аби не опинитися у безвихідній ситуації.