Вінничани обурені — поліція не звертає на них уваги, хоча за залучення неповнолітніх до жебрацтва передбачена кримінальна відповідальність. Нещодавній випадок вже сколихнув місто.

– На вулиці Соборній, поблизу ТРЦ SkyPark, «працювала» неприховано «мадонна» — молода жінка, яка випрошувала милостиню з дитиною на руках. Такий тип жебраків збирає найбільші суми грошей. Вона тримала немовля відкритим під прямим сонячним промінням. Дитина взагалі не рухалась. Руки безпорадно звисали, очі були заплющені. Вінничани поцікавились, чия це дитина і що з нею? Замість відповіді жебрачка почала лаятись і погрожувати, – розповідають свідки злочину. – Викликали поліцію. Жебрачка забігла у ТРЦ.

Пройшло десять хвилин, двадцять. Поліція на виклик не з’являлась. Через півгодини викликали ще раз. Тільки після третього виклику і 35 хвилин очікування до одного з тих, хто викликав поліцію, зателефонував патрульний. Він поцікавився, чи ще потрібно їхати, повідомив, що вони вже неодноразово робили попередження жебрачці. Та на запитання, чи не цікавились вони, що за дитина на руках, який стан немовляти, поліціянт відповів, що то не «входить у їхні повноваження»…

Загалом, через 45 хвилин екіпаж на «Пріусі» нарешті дістався “віддаленої точки міста”. Патрульні ще раз повторили, що не мають повноважень дізнаватись, чия дитина, який її стан. Очевидно, працівники поліції або забули, або не знали, або не хотіли пригадати норми статей 150, 150-1 та 304 КК України. Але цікаво інше. Допоки їхали патрульні, замість першої жебрачки на тому самому місці з’явилась зовсім інша, з іншою дитиною, грайливою, зовні здоровою.

Вінничани вкрай обурені випадком та бездіяльністю “копів”. Кажуть — він непоодинокий.

– Такі жебраки із дітьми час від часу з’являються й біля ринку “Урожай”, на інших міських вулицях та в громадських місцях. Жодної реакції… У трамваях на різних маршрутах ще й просять милостиню під виглядом калік або “хворих”… Але поліція теж не звертає на них жодної уваги. Хоча це, як мінімум, кримінальна стаття про шахрайство…

У пресслужбі вінницьких “копів” повідомили, що інформація перевіряється…

– Ця публікація стала підставою для службової перевірки, яку наразі проводить управління патрульної поліції, – пояснили у пресслужбі обласної поліції. – У випадку, коли ви стали свідками того, що дітей використовують у жебрацтві, обов’язково повідомляйте правоохоронців.

Телефон ГУНП у Вінницькій області: (0432) 59 43 03; управління превентивної діяльності: (0432) 59-40-17; чергового Вінницького відділу поліції: (0432) 59-49-00.