– У світовій колекції картоплі налічується понад 9 тисяч зразків. Мало хто замислюється, який довгий шлях пройшла наша улюблениця, щоб отримати почесне звання «другого хліба». Цей шлях не завжди був успішним. Бо й тепер трапляються різні «прецеденти». Один з них стосується картоплі із жовтим забарвленням м’якуша.

Так історично склалося, що українці аж до останнього часу віддавали перевагу сортам картоплі з білим м’якушем. У нашій виробничій практиці був епізод, коли ми не могли продати картоплю з жовтим м’якушем. А були то усім відомі тепер сорти Бородянська рожева та Світанок київський. А сьогодні вони — визнані лідери щодо смакових якостей. Люди вважали, що жовте забарвлення картоплі надає соланін, який у великих дозах є смертельною отрутою. Нас обурило таке ставлення, тож ми звернулися за роз’ясненням до науковців, дізналися, що картопля як зовні, так і всередині може мати білий, жовтий, рожевий і навіть синій колір, – розповідає у науковій статті фермер Наталія Задворна. – Причому колір м’якуша у культурних видів варіює від білого до жовтого. Сорти з жовтими бульбами характеризуються підвищеним вмістом каротину, амінокислот і аскорбінової кислоти і ніяких шкідливих речовин не містять.

Останніми роками на нашому городі з’явилося багато новинок, в тому числі й зарубіжної селекції. Ці сорти смачні, вирізняються гарною формою, привабливі на вигляд і мають жовтий м’якуш. Це Альвара, Беллароза, Бетгіна, Дезіре, Джаерла, Моллі, Розалінда, Розара, Санте, Тімоте.

Останніми роками і в Україні було створено ряд цінних і перспективних сортів картоплі.

Для своєї земельної ділянки ми придбали в Інституті картоплярства Української аграрної академії наук такі добірні сорти, як Повінь, Серпанок, Віринея, Купава, Поляна, Промінь, Слов’янка, Явір, Мелодія. Усі згадані сорти мають великий перелік цінних ознак, пристосовані до вітчизняних ґрунтово-кліматичних умов, стійкі до різних видів захворювань. Вони радують нас високим урожаєм. Раджу і середньоранній столовий сорт картоплі Арізона. Вегетаційний період становить 70-80 днів, бульби жовтуваті, гладкі, овальної форми, однорідні за формою. Сорт високоврожайний, з хорошими смаковими якостями. Особливістю є стійкість до високої температури, посухи.

Віталіна Володимирова