Існує понад 50 видів гарбузів, і вони поділяються на чотири види: кормові, столові, посудні та декоративні. Найближчі родичі гарбуза – кабачки, огірки і кавуни.

Лікарі ж розповідають про гарбуз як про унікальний продукт, який врятує і вбереже від онкологічних захворювань та захворювань серцево-судинної системи. Гарбуз є природним антиоксидантом та полівітаміном. Всі його корисні властивості зберігаються навіть при обробці температурою. Він сповільнює процеси старіння клітин, попереджує рак, надзвичайно корисний для тих, хто працює за комп’ютером.

Завдяки вмісту вітамінів А, С, Е та цинку він сповільнює процеси старіння та покращує вигляд шкіри. Страви із гарбуза стануть у пригоді в період застуд, адже він містить всі необхідні мікроелементи, які допомагають зміцнити імунітет, в тому числі і у дітей.

Для тих, хто худне, він стане незамінним помічником у боротьбі із зайвими кілограмами, адже пришвидшує обмін речовин та містить велику кількість клітковини.

Однак це не всі корисні властивості плоду. Крім всього переліченого, він допоможе позбутися поганого холестерину та нормалізувати роботу серцевого м’яза, знизити тиск та позбавитися тахікардії. У середньовіччі його включали до складу приворотного зілля, оскільки вважалося, що гарбуз має ефект афродизіаку. Народні рецепти приписують гарбузові також здатність зцілювати від укусів змій і виводити ластовиння. Ну а найкращий спосіб наших прадідів побороти безсоння — це випити склянку гарбузового соку на ніч.

Гарбузи-гіганти виросли у Бельгії, США та Північній Каліфорнії. Найбільший гарбуз у світі важив 1191 кілограм, у Європі – 1008. Виростив обидва овочі бельгієць Матіс Віллемійнс. У США минулого року гарбузом-рекордсменом став 1146-кілограмовий велетень.

Гарбузові супи, оладки, запіканки, каші, пироги… Одними тільки стравами з гарбузом можна накрити весь стіл! Нестаріюча класика – гарячі страви з гарбузовою м’якоттю, тушкованими овочами, зеленню, м’ясом і грибами. В основу страви додають крупи і тертий сир – вийде поживна страва для прохолодних осінніх вечорів.

Гарбузовий крем-суп з імбиром

На 4 порції беремо пів кілограма гарбуза, 20 г кореня імбиру (приблизно 5 см), 150-200 мл молока, 100 мл – кулінарних вершків (33%), цибулю (половина невеликої цибулини), 50 г сала, 30 г бекону, рослинну олію, за смаком – сіль, перець, гарбузове насіння (для подачі).

Розігріваємо духовку до 180 градусів. Гарбуз очищаємо від шкірки, ріжемо на невеликі шматочки, викладаємо на деко, застелене пергаментом, поливаємо кількома краплями рослинної олії й запікаємо до готовності. Викладаємо шматочки запеченого гарбуза в невелику каструлю і натираємо туди ж очищений корінь імбиру на дрібній тертці. Половину цибулини також натираємо на дрібній тертці і додаємо до гарбуза близько половини чайної ложки цибулевого соку. Солимо і перчимо. Додаємо молоко, вершки й перебиваємо суп до отримання однорідної консистенції. Якщо він вам здасться загустим, можете додати трохи більше молока. Ставимо наш гарбузовий суп на середній вогонь, доводимо до кипіння і варимо ще 2-3 хвилини. Сало ріжемо невеликими шматочками, а бекон тонкими пластинками. Обсмажуємо їх на сковороді до появи золотистої скоринки. Розливаємо суп по тарілках і подаємо з обсмаженим салом, беконом і гарбузовим насінням.