Тристороння контактна група (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі готує для глав держав нормандського формату документ, який подано як “формулу Штайнмаєра”, заявив 1 жовтня у Facebook український дипломат, колишній представник України в політичній підгрупі ТКГ Роман Безсмертний.

“Цей папірець готується від імені ТКГ у Мінську для глав держав нормандського формату й подається як так звана формула Штайнмаєра. Звертаю увагу всіх причетних до процесу на неприпустимість схвалення подібного документа, а тим більше підписання”, – написав Безсмертний.Він опублікував текст цього документа, який має назву “Імплементація “формули Штайнмаєра” в українське законодавство”.

“Цей закон набуває чинності о 20.00 за місцевим часом у день голосування на позачергових місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначено і проведено відповідно до Конституції України і спеціального закону України, що регулює позачергові місцеві вибори у вищевказаних районах. Він діятиме тимчасово до дня публікації підсумкової доповіді місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі зі спостереження за виборами, відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність загалом позачергових місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам для демократичних виборів, а також українському законодавству, у якому подано відповідь на питання, погоджене в нормандському форматі, затверджене тристоронньою контактною групою і передане Україною в її листі-запрошенні і головуванням ОБСЄ директору БДІПЛ.

Цей закон і далі діятиме постійно в разі, якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде зроблено висновок відповідно до встановленої практики БДІПЛ ОБСЄ, що позачергові місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей було проведено загалом відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, з відповіддю на питання, погоджене в нормандському форматі, затверджене тристоронньою контактною групою і передане Україною в її листі-запрошенні й головуванням директору БДІПЛ ОБСЄ”, – ідеться в тексті.

Безсмертний зазначив, що “готується чергова пастка”. “У жодному разі українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати й у нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації “влади” на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!” – заявив український дипломат.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори з урегулювання конфлікту проводять у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

“Формула Штайнмаєра” – це компромісний порядок виконання Комплексу заходів із реалізації Мінських угод. Його названо так за іменем дипломата, який його запропонував, – тодішнього глави МЗС Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Глава МЗС України (2014–2019) Павло Клімкін говорив, що вперше формулу озвучили на саміті “Нормандської четвірки” у Парижі (він відбувся в жовтні 2015 року).

Наразі триває обговорення дати нової зустрічі “Нормандської четвірки”.

У серпні 2019 року міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав умовами зустрічі “Нормандської четвірки” розведення сил і засобів у зоні конфлікту, а також необхідність зафіксувати на папері “формулу Штайнмаєра”. 13 вересня помічник президента Росії Володимира Путіна Юрій Ушаков уточнив, що Кремль хоче письмово зафіксувати “формулу Штайнмаєра” на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську перед проведенням саміту в нормандському форматі.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко 13 вересня сказав, що “формулу Штайнмаєра” у 2016 році погодив п’ятий президент України Петро Порошенко (в команді Порошенка цю заяву відкинули). Він також заявив, що влада України хотіла б провести місцеві вибори по всій країні, зокрема на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що вибори в ОРДЛО відбудуться тільки після виведення окупаційних військ і згідно з українським законодавством.

Представник РФ у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов 18 вересня за підсумками переговорів у Мінську заявив про зрив переговорів про розведення сил і засобів у зоні бойових дій на Донбасі. Він зазначив, що українська сторона відмовилася підписувати “формулу Штайнмаєра”.

Прессекретарка представника України у тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер сказала, що українські перемовники не заперечують проти формули по суті, але для її реалізації є низка умов: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж усієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над не підконтрольною Україні ділянкою російсько-українського кордону й виконання інших пунктів, передбачених українським та міжнародним законодавством та Мінськими угодами.

20 вересня Пристайко заявив, що вибори на Донбасі будуть проводити на основі українського закону про вибори, він “не передбачає жодних “ЛНР” і “ДНР”.

Коментарі в соцмережах:

Алена Левошич Как можно провести выборы на окупированных территориях согласно нашего законодательства, если наша сторона не допускается к избирательному процессу непосредственно там? Только наблюдательная функция? Врядли это подпишут

Сергей Зикеев Уважаемый, Роман Петрович! Буду очень признателен, если Вы поясните, какие угрозы для Украины представляет данный документ.

Dmitry Kozlov Это капитуляция на российских условиях!

Константин Спасюк Украина должна принять какой-то закон о статусе ОРДЛО, который вступит в силу с 20:00 в день выборов и если все ок с выборами, то этот закон становится постоянными, если нет, то утратит силу. Вопрос, что это за закон будет? Кроме того до этого нужно принять закон о выборах в ОРДЛО и как-то согласовать это с Конституцией. Выглядит очень опасно, плавно движемся к “мягкой” капитуляции.

Костянтин Поляков Зелю уже подвели к подписанию этой бумажки, ему не оставили выбора. Дальше будет методичный демонтаж украинского государства, которое по сути так и не состоялось. Уже даже на западе начали разгонять информационную волну по поводу того, что Украина это failed state.

Євгеній Прокопишин І що тут поганого?

Все те, що і прописано у нас в Законах прямо зараз – вибори мають повністю відповідати українським законам та нормам ОБСЄ.

По моєму Безсмертний просто ПРОТИ закінчення конфлікту, от і все!

Николайчук Сергій Всюди у документі пишуть про Україну та її закони… А сам документ викладають якимось фіно-угорським діалектом української мови, а не власне державною мовою країни де планують проводити вказані заходи…