Протягом п’яти днів маленькі вінничани та їхні батьки побачать вистави провідних театрів ляльок України, а також спектаклі зарубіжних учасників.

– До нас приїхали давні друзі-колеги , 13 колективів. Серед закордонних учасників фестивалю – театри з Литви, Молдови, Польщі та Румунії. Україна представлена театрами з Рівного, Запоріжжя, Миколаєва, Києва, Житомира, Хмельницького та Черкас. Це ті, що традиційно привозять свої творчі доробки на «Подільську ляльку», – розповів головний режисер Вінницького академічного обласного театру ляльок «Золотий ключик» Олександр Свіньїн, – адже усім хотілося побачити наш новий казковий палац.

А відкрився фестиваль прем’єрою. Це спільний українсько-німецький проект. Німецький письменник Генріх Дік разом із вінницьким письменником Михайлом Каменюком створили п’єсу про річкову фею Агаю.

Хоча усі вистави розраховані на наймолодшу аудиторію, головний режисер з Хмельницького, президент Всеукраїнської організації UNIMA Україна Сергій Брижань представить на суд публіки виставу для глядачів старшого віку – інсценізацію за поезіями Тараса Шевченка.

Як і на будь-якому фестивалі у Вінниці будуть переможці та відзнаки. Аби вибрати найкращу виставу, режисерську роботу та акторів, працюватиме фахове журі, до складу якого входять: театрознавець, режисер, письменник Ростислав Коломієць, заслужений діяч мистецтв України Сергій Брижань, літературний критик Людмила Томенчук, письменник, видавець та драматург Генріх Дік та в.о. начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Валентина Троян. Оцінюватимуть майстерність акторів-лялькарів і найповажніше дитяче журі– вихованці театральної студії «Фантазія».

Наталя Романюк