А вірніше – клопотання про екстрадиційний арешт громадянина Сполучених Штатів Америки – 29-річного Крейга Ланга. Йому інкримінують крадіжку, розбій та вбивство двох людей у Флориді, за що у цьому штаті передбачена смертна кара.

Відомо, що Крейг п’ять років служив у американській армії. А в 2015 році, як стверджує, дізнався про війну Росії проти України і вирішив захищати її. В АТО став бійцем добровольчих батальйонів «Грузинський легіон» та «Правий сектор». На честь нашої держави іноземець навіть зробив татуювання у вигляді герба. У вільний час викладав англійську як волонтер. Кілька місяців тому Крейг познайомився з киянкою й покохав її. Дівчина завагітніла, й молоді люди вирішили оформити стосунки. Але під час подачі документів у РАЦС з’ясувалось, що наречений зі США перебуває в країні більше 90 днів й має протермінований паспорт. Після цього Крейг вирішив перетнути кордон з Молдовою, щоб владнати міграційні питання. Але у Могилеві-Подільському під час переходу кордону його затримали, бо знайшли у базі Інтерполу повідомлення, що він перебуває у міжнародному розшуку. Ордери на арешт подали служителі Феміди зі США. Після відбуття у СІЗО 40 днів прокуратура подала нове клопотання про продовження екстрадиційного арешту та тримання під вартою іноземця.

Засідання суду почалось близько 12.00, але троє столичних адвокатів, які захищали іноземця, заявили про порушення норм закону. Мовляв, матеріали справи краще підійдуть, як «дрова для шашлика», бо без нумерації, без опису, не прошиті, не засвідчені належним чином, відсутні підписи посадової особи, а процесуальні документи Крейгу Ленгу напередодні взагалі вручили без перекладача. Тому слідчий суддя Сергій Клапоущак взяв перерву й продовжив розгляд о шостій вечора.

На початку засідання прокурор прокуратури області з міжнародно-правових доручень Леся Тарадай заперечила порушення прав американця й заявила, що всі документи та їх переклад вручені своєчасно.

– Компетентні органи США підтвердили розшук громадянина та направили до Генпрокуратури запит й інші документи про видачу особи. Вони оформлені відповідно до вимог Конвенції ООН проти міжнародної організованої злочинності, – пояснила прокурорка Леся Тарадай.

Далі дали слово трьом столичним захисникам американця. Один з них, Дмитро Моргун, наполягав на звільненні підзахисного із СІЗО. Адже Україна як країна-учасник Європейської конвенції з прав людини не може видати громадянина у той штат, де діє смертна кара. У нас вона відмінена, й ми зобов’язані виконувати міжнародні зобов’язання. Крім того, вказував, що прокуратура Вінницької області не є центральним органом України, тому не повинна займатись цим питанням.

– У прокуратури є посольська нота, супровідні документи про видачу правопорушника, але відсутній запит іноземної держави на видачу громадянина – із усіма необхідними печатками та апостилем, – заявив Дмитро Моргун. – І я знаю, чому немає цього запиту. Тому що розшук Крейга Ленга був оголошений, згідно з ордером США, 18 серпня. А вже 21 серпня ця особа була затримана. Я не знаю, чому такі швидкі реакції Інтерполу про оголошення в розшукову базу. Тут можна лиш догадуватись, чому Крейг, який захищав нашу країну на передовій, такий важливий. Крім того, питання і в кваліфікації. В ордері на арешт вказано про смерть, яка вчинена за допомогою необережного поводження зі зброєю, але чомусь прокуратура переклала це як умисне вбивство. Але ж це зовсім інші статті, й покарання там теж різниться.

Зрештою, слідчий суддя Сергій Клапоущак, враховуючи всі докази захисту, застосував до іноземця цілодобовий домашній арешт. Відбуватиме він його у вінничанки по вул. Коріатовичів. Пенсіонерка люб’язно надала свою квартиру американцю на стільки часу, як йому буде потрібно. Тим часом прокуратура Вінницької області вже готує апеляцію.

Зрозуміло, що ця резонансна справа викликала багато припущень та емоцій.

В американських ЗМІ пишуть, що Крейг до цього, як контрактник армії США, воював у Афганістані та Іракові. Деталізують і обставини підозри у злочині в США. Там вони із товаришем Алексом, за версією поліції, у квітні 2018-го вбили подружжя американців, випустивши в них 16 куль.

Добровольцем АТО в Україні Крейг став у 2015 році. Отож до США, де підозрювався у злочині, приїхав уже із української війни.

За версією адвокатів, коли він потрапить у Флориду, штат, де мешкає більшість афроамериканців, там зроблять усе, щоб “білого” засудити до смерті. Сам Крейг із штату Кароліна. У Флориду потрапив, бо захотів із товаришем розвіятись після воєнних буднів, подорожуючи.

Ми спробували у Крейга та його адвокатів запитати про деталі вбивства – навіть його версію – із необережності. Однак всі послались на 63 статтю про захист імунітету.

Крейга одразу відпустили із СІЗО, і він вже 4 дні мешкає на колишній вулиці Свердлова. Там же квартирує і його вагітна наречена, яка переїхала із Києва.

Нам надали копію особистого листа Крейга, написаного у Вінницькому СІЗО. Він закликав українців та побратимів, із якими воював, не вірити зведеним на нього наклепам. Нагадав про Будапештський меморандум. Коли в України забрали ядерний щит, а безпеки не надали. Він переконаний, що Трамп – завербований Путіним. “Я бачив Майдан і відчув серцем людей, які хотіли змін, чим міг – допомагав. На фронті мої побратими стали мені другою родиною (багато хто із побратимів прийшов на суд і готовий був за Крейга поручитись – авт.)… Прошу не видавати мене і не піддаватись російській пропаганді, яка має велике лобі у США. Моя доля в руках Бога, серце належить Україні. Я захищав Україну і кожного українця. Тепер прошу вас, українці, захистіть мене”.

Вікторія Снігур
Тетяна Квасюк
Фото Олексія Бойко

відео: суд по добровольцю з США Крейгу Лангу (Craig) – Вінниця – продовження суд о 18-00 сьогодні:

Oleg Veremiyenko 发布于 2019年9月28日周六