За оперативними даними Центру громадського здоров’я України, з 12 до 19 вересня, в Україні захворіли 48 дорослих та 49 дітей. Найбільше нових випадків кору зареєстровано у Вінницькій області – 22 хворих, з яких троє дорослих та 19 дітей, і це втричі більше, ніж за попередній тиждень. З початку поточного року в області зареєстровано 3995 випадків захворювання на кір. Серед усіх захворілих 2213 дітей. Із них 64% осіб не були щеплені проти кору.

Найбільше людей захворіли на кір у Вінниці (1 258 осіб), а також у Козятинському районі (230 осіб), Хмільницькому (223 особи), Вінницькому (222 особи), Барському (191 особа), Калинівському (152 особи), Літинському (138 осіб),  Шаргородському (122 особи) та Тиврівському (119 осіб) районах.

Вже вкотре медики нагадують, що найбільш дієвим захистом від цієї небезпечної хвороби є вакцинація. На Вінниччині вакцини КПК цілком достатньо — більше 8 тисяч доз. Як зазначають у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, вакцини КПК виробництва Бельгії та США. Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Причому, віднедавна медики навіть скасували вікові обмеження для вакцинації дітей. Їх можна вакцинувати вже від 6 місяців.

– Те, що рівень захворюваності на кір зріс саме у цей період — цілком звичайна річ, — розповіла директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович. — Бо діти після канікул повернулися у дитсадки та школи, почали більше контактувати між собою. Щоб захистити дитину — її потрібно вакцинувати.

Невакцинованих дітей до навчальних закладів і дитсадків не допускатимуть. Таких на Вінниччині близько 4 відсотків. А що хвороба й досі не зникає, свідчить лише про те, що не всі батьки зрозуміли всю серйозність загрози і далі продовжують «купувати» фальшиві довідки. Та вони аж ніяк не врятують дитину від кору, котрий небезпечний важкими ускладненнями. Кілька днів тому на Тернопільщині помер п’ятирічний хлопчик, котрий через кір ще у грудні впав у кому…

Ілона ВАЛЬТЕР