Зініціювала це зібрання через соцмережі громадська організація «Справа громад». Всме було дуже швидко спонтанно, плакати домальовувалися буквально “на коліні”.

– Нас обурив брифінг, на котрому Президент України дуже спокійно повідомив, що на окупованих територіях проведуться вибори, що українські війська будуть відведені. Але які вибори на окупованих територіях можуть бути? Хіба вже проведена деокупація? Влада не думає про людей, котрі опиняться по суті у сірій зоні, коли війська відведуться. А вони так щиро підтримували Україну… Єдиний вихід — здобути перемогу, причому, не iляхом капітуляції. — розповіла журналістам студентка Дана Дайчук і повідомила, що і вона і її друзі щиро підтримують людей, котрі ще увечері вийшли на Майдан у Києві, Харкові, Маріуполі та інших містах.- Ми не бачимо, взагалі, що підписала українська делегація. У нас немає жодної інформації про те, куди ми йдемо. Що буде з нашими військовими, які зараз нас боронять на Сході. Немає жодної інформації від офіційних джерел щодо того, що відбулось. Ми дізнались про підписання так званої угоди «Штайнмаєра» з російських ЗМІ, що дуже дивно. Ми будемо стояти сьогодні цілий день, тому що ми хочемо привернути увагу вінничан. Сказати, що країну зараз просто здають.

– Який пункт мені першим кинувся в очі –це те, що на окупованих територіях будуть створені свої загони народної міліції. Що це значить? Зараз військовослужбовці першого й другого корпусів так званої ДНР і ЛНР звуть себе народною міліцією.- ділиться думками з приводу підписаних документів учасник бойових дій Олександр Грамарчук (Гром) – Це означає, що бойовики і терористи будуть просто легалізовані на цих територіях. Це «народна міліція», яка має танки та артилерію.

А інший учасник АТО та акції протесту був ще більше категоричним:

– Капітуляція – це коли я перестану дихати!, – сказав АТОвець із Вінниці Леонід Гуменний про капітуляцію Зеленського по Плану Штайнмаєра. – Хай Зеленський прийде на могили наших побратимів і розкаже їм, як він збирається вибачати цих сєпарів і жити в з ними разом в одній країні…

Нагадаємо, що 1 жовтня з’явились публікації в російських ЗМІ про те, що українська сторона підписала «Формулу Штанмаєра».

А о 19.00 президент Володимир Зеленський вийшов на брифінг під час якого розповів що Україна погодила так звану формулу Штанмаєра і наголосив, що місцеві вибори на Донбасі можуть відбутися тільки за українським законодавством і лише після відведення військ та за умови відновлення Україною контролю над державним кордоном.

Що будуть робити далі активісти не повідомляють. Нині головне їхнє завдання — привернути увагу спільноти до небезпеки, яка нависла над державою і державністю.