“Верховній Раді варто ухвалити оновлену 173-ю статтю КЗпП та збільшити тривалість відпустки. Щоб рівнятися на розвинені країни, де працівники після відпочинку більш ефективні”, – зазначають експерти.

Сьогодні термін оплачуваної відпустки для українців становить 24 календарні дні, а після змін збільшиться до 28 днів.  Із 28 днів для оплачуваної відпустки планують виділити сім-десять так званих «хворих днів», коли співробітник попереджає, що буде відсутній на робочому місці через поважні причини.

Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова пояснює, що дане рішення допоможе прибрати корупційні ризики,  тобто, покупку лікарняних листів працівниками для додаткових вихідних.

Нардепи збираються дати роботодавцям більше приводів для звільнення. Залишать вже існуючі причини: прогул, невідповідність займаній посаді, систематичне невиконання зобов’язань, поява на робочому місці в нетверезому стані і злодійство.

А тепер в кодекс додадуть: порушення комерційної таємниці, відсутність щеплень і правопорушення. Також роботодавці матимуть право звільняти вагітних. Компанії самі вирішуватимуть питання про звільнення або збереження робочого місця на час декрету.