Релігійна громада налічує 746 чоловік. Втім, потрапити до Спасо-Преображенського храму люди досі не можуть, бо їх туди не пускають прибічники УПЦ МП, які на свою підтримку звозять чоловіків спортивної статури із прилеглих районів та міста.

28 вересня вранці громада вірян ПЦУ, маючи на руках документи про реєстрацію та належність храму, прийшла на службу й сподівалась, що тепер на законних підставах їх пустять всередину, бо до цього 9 місяців молились на вулиці. Втім, біля дверей на них вже чекали знову заїжджі представники Московського патріархату, інша їх частина зачинилась у церкві. А все тому, що напередодні ввечері митрополит УПЦ МП Варсонофій заявив у соцмережах про «силове рейдерське захоплення» храму й навіть попросив допомоги Володимира Зеленського.

– Треба, щоб він та державні органи втрутилися в ситуацію, захистили нас від рейдерів і дали можливість нам спокійно, вільно молитися на нашій святій Подільській землі, – заявив Варсонофій. – 27 вересня, за ініціативою голови Луко-Мелешківської ОТГ відбувся “круглий стіл” за участю представників релігійних громад УПЦ та ПЦУ, місцевої влади, СБУ та Національної поліції. Представники громади ПЦУ в ультимативному тоні вимагали від нас віддати ключі від храму.

Зрозуміло, що захищати сотню молодиків спортивної статури президент не поїхав, натомість на місці було чимало поліцейських та працівники СБУ. Громада ПЦУ Луки-Мелешківської прийшла з плакатами «Канони УПЦ: спати, їсти, пити» і «# в храмі, Брехня, залякування і фізичне насилля». «Коли Закон України буде вище московських грошей?» Люди не стримували відчаю, адже добре пам’ятають слова міністра МВС про те, що в церквах у подібних випадках «тітушок» не буде. Вони пропонували опломбувати храм до остаточного завершення судової тяганини, але прихильники МП проти. Була мова й про чергове богослужіння, але теж відмова.

– Ми вчергове спробували зайти до храму. Без агресії та захоплення, на основі домовленостей та легальних документів на церкву. І наша релігійна громада є зареєстрованою. Але договір про те, що ми можемо вільно заходити до церкви, не відбувся, й ми залишились на вулиці. 1 жовтня відбудеться суд про усунення перешкод користування законною власністю. Результату не знаємо, бо засідання можуть перенести знову, адже не з’являються відповідачі від МП. Тобто, навмисно затягують, аби не надати реалізувати законне право молитись у нашому храмі, – каже староста місцевої релігійної громади ПЦУ Леонід Пасічник. – Якщо суд відкладуть, будемо це розцінювати як неспроможність влади врегулювати мирно ту ситуацію, яка склалася на даний момент. Бо скоро зима, а в нас багато людей літнього віку, дітки. Знайти інше приміщення для стількох людей нема можливості.

Віталіна Володимирова