– Усі захворілі — вихованці Самгородоцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. Там вчиться 153 дитини. Усі діти були госпіталізовані до лікарні фактично за дві доби — 24 та 25 вересня. Спершу четверо вихованців, потім — ще п’ять. Вік — від восьми до 15 років. Навчаються у різних класах. Потерпілі скаржились на нудоту, блювоту, у декого був пронос. Високої температури не було. Лікарі діагностували гострий гастроентероколіт. Потерпілі перебували у стані середньої важкості. За декілька діб інтенсивного лікування їх виписали, — розповів перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в області Олександр Сорочан. — Як стало відомо зі слів потерпілих, викладачів та працівників навчального закладу, тоді ці діти тимчасово перебували вдома. Хтось гостював у батьків, хтось у інших своїх рідних й близьких. А вже після повернення до школи за кілька діб їм усім поступово погіршало…

Добре, що шкільна медсестра вчасно забила на сполох. На жаль, самі діти так і не зізнались ані лікарям, ані педагогам, ані нашим фахівцям, що саме вони їли вдома. Ми припускаємо, що причиною харчового отруєння стали продукти домашнього вжитку. Можливо, повернувшись до інтернату, діти пригощали один одного домашніми ласощами. Тому усі ці хворі — різного віку. Можливо, хтось забув помити руки перед вживанням їжі і так далі…

Ми ретельно досліджували й харчовий блок школи-інтернату. Відбирали проби аналізів продуктів зі шкільного меню та у персоналу школи. Жодних порушень у самій школі не виявили. Там працюють більше 70 працівників. Єдиний дуже суттєвий недолік — перебої із водопостачанням. Бо воду у цьому закладі подають не цілодобово, а за графіком. Звісно, це неприпустимо. Тож ми внесли свої пропозиції та зауваження, зокрема про ситуацію із водою, до голови Вінницької облдержадміністрації та обласного департаменту освіти та науки. Сподіваємось, що питання буде вирішене.

За даними фахівців Держ­-    продспоживслужби, з початку року на Вінниччині зареєстровано вже дев’ять випадків масових харчових отруєнь. Шість надзвичайних по­дій стались саме у другому півріччі цього ро­ку. Остання гучна «НП» сталась саме у Козятині, де на сальмонельоз захворіли близько 40 дітей — учнів міської школи та дорослих.

Відомо, що у Самгородоцькій школі-інтернаті навчаються діти зі зниженим зором, а ще з неповних, неблагополучних, малозабезпечених сімей, діти-сироти, напівсироти, позбавлені батьківського піклування.

– У навчальному закладі ситуація контрольована. Там провели усі необхідні заходи, а ще роз’яснювальну роботу із дітьми, їхніми батьками, рідними й близькими, педагогами та персоналом, — каже перший заступник начальника обласного департаменту освіти та науки Олена Чорна. — Крім того, ми обговорюватимо із керівниками інтернатів Вінниччини на нараді питання безпеки, проблематику запобігання харчових отруєнь.