Але без цих «добровільних» внесків у школах Вінниці ніколи не було б телевізорів, нових дошок, ноутбуків та систем стеження.

Бо в одній із шкіл міста до нового навчального року змонтували одразу 47 камер відеонагляду та вивели ці «картинки» із коридорів, їдальні та холу на монітор охоронця. Загалом система відеобезпеки обій­шлась батькам у 152 тисячі гривень, і на батьківських зборах «спонсори» отримали звіт про свої кошти.

– Ви хотіли камери, і вчителі хотіли камери, бо тепер все видно: хто кому зробив під­ніжку, хто з ким побився чи тягав за косу! Я вже не кажу, що всі прогульники чи порушники дисципліни вже як на долоні… І для вирішення конфліктних ситуацій та виклику охоронця маємо всі докази на відео, — розповіла класний керівник Марина Миколаївна. — Бо дві останні ситуації, коли ще у 8-му класі ми не могли розібратись у конфлікті із старшокласниками, наочно показали — без камер стеження шкільне «слідство» практично неможливе… Сподіваємось, що тепер у школі буде більше порядку та дисципліни. А головне, що охорона закладу, батьки та вчителі будуть повністю володіти ситуацією в публічних місцях школи. Дякуємо за таку допомогу… На решту зібраних коштів було куплено ноутбук для дистан­ційного навчання із особливими учнями. Також змонтують ще два вікна в гардеробі для швидкої видачі верхнього одягу.

Від редакції. А у вашій школі збирають кошти із бать­ків? І на що їх витрачають?

Сергій Годун