У кінці вересня її потужну промову на саміті ООН з питань клімату у Нью-Йорку почув весь світ.

– Дорослі не звертають увагу на кліматичні зміни і позбавляють мене майбутнього! Це все – неправильно! Я не маю бути тут. Я маю бути у школі, на іншому боці океану, — наголосила юна екоактивістка. — Як ви смієте? Ви вкрали мої мрії і моє дитинство вашими порожніми словами. Люди страждають. Люди вмирають, екосистеми руйнуються. Ми – на порозі масового вимирання! Як ви смієте розповідати казочки про гроші і вічне економічне зростання?

Ґрета — дочка 48-річної шведської оперної співачки Малени Ерман, яка у 2009-му була визнана однією з найяскравіших учасниць «Євробачення».

В минулому році школярка Грета Тунберг почала одиночний протест. Замість школи вона щоп’ятниці приходила під стіни шведського парламенту у Стокгольмі з плакатом «П’ят­ниці заради майбутнього. Шкільний страйк за клімат». Тоді Греті було 15 років.

Юна шведська активістка закликала почати негайну боротьбу за збереження клімату на багатьох міжнародних форумах, зустрічалася з генсеком ООН, обговорювала свої ідеї з експрезидентом США, виступала на форумі в Давосі і перед Європарламентом у Страсбурзі.

…Неоднозначно відгукуються вінничани про Грету Тунберг у соцмережах. Найчастіше пишуть: «Грета — дитина, якою користуються зацікавлені дорослі». Називають її «молодою-зеленою» і радять не прогулювати школу. «Хтось її лобіює, хтось за руку виводить її на вершину світової слави…» А дехто оптимістично зауважує: «Якщо підростають такі діти, то ще не все так погано у цьому світі»…