Село Кордишівку Козятинського району штормить через містичну історію. Після поховання 69-річної Галини Дубовик рідні та близькі поїхали на поминальний обід, залишивши чотирьох копачів. А коли вони засипали могилу наполовину, до одного з них підійшла місцева жителька Марія. Відштовхнула ліктем й кинула у яму предмет, схожий на чорну хустинку.

Від побаченого чоловіки отетеріли й забирати назад те не захотіли. А коли розповіли сину та невістці небіжчиці про інцидент, ті втратили дар мови. Певні – «пороблено магію», й вимагають розкопати частину могили та дістати предмет, який їм не належить.

– Певний час мама з вітчимом мешкала у Житомирі, де на автобазі трудилась контролером та в ТТУ продавала квитки. А вийшовши на пенсію, перебралась назад у рідне село, придбала хатину неподалік від мене. Дід помер раніше, тож матір проживала сама, ми щодня її навідували. Та влітку помітили, що в неї почались проблеми зі здоров’ям, боліло всередині, але пройти обстеження вона відмовлялась. Зрештою, ми викликали “швидку” й маму забрали до лікарні, де так і не змогли встановити діагноз. 25 серпня вона померла, й вже наступного дня ми призначили поховання. Запросили священника, півчих, замовили музикантів, – розповідає син покійної Валерій Марценюк. – Церемонія йшла, як і має бути, люди несли вінки, кошти, встеляли дорогу до кладовища живими квітами. Ос­кіль­ки раніше я працював меха­ні­затором-комбайнером у господарстві, попросив знайомих чоловіків допомогти з ямою. Після того як труну опустили, ми з присутніми кинули жменьки землі, бо це давня традиція. Через кілька хвилин пішли з людьми на обід, а односельчани залишились засипати яму й десь за годинку повернулись. Я до них вийшов й помітив, що у них розгублені обличчя. Став розпитувати. З’ясувалось, що коли вони засипали яму, зненацька з’явилась місцева пенсіонерка Марія. Нахабно відпихнула їх і кинула в могилу чорний вузлик, схожий на хустинку. Тоді пішла, й лиш дорогою до кафе чоловіки зрозуміли, що вчинили неправильно й треба було хоч зателефонувати мені. Того ж вечора ми з дружиною кинулись до Марії, але ніхто не вийшов, хоч було видно, що вдома. Поспілкуватись з нею невдовзі вдалось нашим родичам. Жінка заявила їм, що зробила так, як вважає за потрібне. Мовляв, добре знала маму, тому взяла хустку з дому й так з нею попрощалась. Після того в неї вже була інша версія – провідувала могилу племінника й випадково знайшла хустинку, тож вирішила закопати, бо так їй раніше радив священник. І взагалі вона так зі всіма небіжчиками робить. У відчаї я звернувся до дільничного, провели опитування. Але він заявив, що розкопати навіть частину могили для того, щоб витягнути хустку, не можна, бо вийде наруга над могилою. А хіба те, що зробила Марія, не наруга? Й взагалі розкопувати повинна саме ця жінка при свідках та відеофіксації! А вона не хоче, бо каже, що глибоко. А сама ходить селом і сміється у вічі. А нам життя нема вже більше місяця, бо дружина через цю ситуацію тепер боїться зайти до маминої хати, іншій родичці приснилась мама, яка стоїть біля цвинтаря й каже, що її не пускають. Розумієте, це ж не з добрих намірів Марія кинула той чорний згорток. Бо якщо не поробила на смерть нам, то якимсь іншим людям. Я просто у відчаї, у мене лейкемія, нервувати не можна. Але як тут діяти?

Баба Марія, яку родичі небіжчиці підозрюють, що «навела порчу», звинувачення від­кидає.

– Я що – бомбу в ту могилу кинула? Ніякої нечистої сили там нема й бути не може! Я ж не під хату чи на подвір’я кинула, – каже пенсіонерка. – Того дня була на кладовищі, провідувала могилки. А коли поверталась, помітила чорну хустинку неподалік, мабуть, напередодні похоронні вінки несли й загубили. Тому вирішила: нащо ж їй валятись, краще засипати землею. Так і зробила. Рідним слід менше фантазувати. А виймати хустинку навіть не збираюсь, не я її закопувала.

Настоятель храму ПЦУ у Кордишівці священик Олег уже мав розмови з сім’єю покійної.

Священик Олег

«Та чорна хустинка до них ніякого відношення не має. А те, що люди самі себе накрутили, це вже їхні проблеми. Бо якщо віритимуть у магію, матимуть у майбутньому нерви та хвороби і їм потім вже ніхто не допоможе. Щодо іншої сторони, то покази жінки пос­тійно різні. Але мети налякати людей вона досягла».

У прес-службі обласної поліції повідомили, що жінку у присутності сільського голови допитував дільничний.

– Вона пояснила, що нічого поганого зробити на меті не мала. В її діях складу правопорушення немає.

Тим часом рідні Галини Дубовик вирішили клопотати перед судом про дозвіл частково розкопати могилу, аби дістати містичну хустку. Винуватиці вимагатимуть покарання й роздумують, чи не запросити у село екстрасенсів й поставити всі крапки над “і”.

Віталіна Володимирова