Схвильовані жителі звернулись до нашої газети й готові до перекриття дороги, аби відстояти медичний заклад. 25 вересня у приміщенні сільського будинку культури громада та керівники обговорювали наболіле питання.

– У 2017-2018 роках амбулаторію перевіряли пожежники та дали приписи, ми виконали не всі. Основною проблемою стало пічне опалення, яке створює підвищений ризик небезпеки займання та загрожує життю людей. Крім того, нам дали завдання: обробити стропила, вчепити протипожежну сигналізацію. Думали, що це займе небагато часу та коштів. Але з’ясувалось, що потрібно шукати спеціальну фірму, проводити тендер, збирати документацію. Одним словом, дороговартісна процедура. Виконати це все ми не змогли через брак коштів. А вже у травні 2019 року відбувся суд у Вінниці й було рішення закрити амбулаторію шляхом відключення від електромереж та опломбувати приміщення. Ми з сільським головою стали їздити по адміністраціях, писати клопотання, але всі нас відправляли у районну лікарню й ніякої допомоги та підтримки не надавали. На початку осені отримали знову припис, що 30 вересня ми маємо вибратись з амбулаторії. Звісно, ми з цим не погоджуємось й готові на все, аби зберегти медичний заклад. Був варіант переїхати у фінський будиночок, який знаходиться на території. Але там теж треба робити ремонт за немалі гроші. У сільській аптеці теж нема умов, вона теж не відповідає нормам, – розповідає завідуючий амбулаторією Олександр Западнюк. – Трохи раніше ми вже збирали селян, голову РДА, райради, головного лікаря КМП. Вирішили перейти у сільську раду, а вона, відповідно, до нашого приміщення. Але тоді теж будуть незручності, бо скоротиться кількість кімнат й не вся допомога та послуги будуть надаватись. Буде прийом лікаря та кабінет для щеплень. Але потрібні ще маніпуляційн. Де будуть проводитись перев’язки? Вже ходять розмови, що якщо нам не буде куди дітись, переберемось у Широку Греблю. Якщо це станеться, то боїмось, що там і залишимось. Як тоді людям у вічі дивитися? Що нам робити та куди звертатись, якщо зима на носі?

Не приховували своїх емоцій й жителі Некрасового.

– Ця амбулаторія існувала тут віками й обслуговувала прилеглі села. А тепер ми змушені йти до сусідів. Так не буде! Ми віримо своєму лікарю, він фахова людина, бо я за 40 років багатьох фахівців бачила. Й таких, що о 10 ранку приїжджали, а в обід тікали. Нам шкода втратити заклад, бо в кожного у родині дитина, літня людина. Наскільки нам відомо, заклад перебуває на районному балансі. Й дуже цікаво, чи виділялись за останні десять років кошти на це приміщення і якщо так, то де вони? Чому призвели до руйнації амбулаторії і тепер виникло питання її закриття? Нам же обіцяли 300 тисяч гривень для усунення вимог приписів, то чому не дали? Чому не передбачили цю суму в бюджеті? – обурюється Надія Черчик.

Голова Некрасівської сільради Валерій Тарасюк пояснив людям ось що:

– Для того, щоб внести кошти, потрібно було дати пропозицію чи клопотання від сільради до районної ради, щоб вони передбачили у бюджеті. Якщо виникло зараз, треба вносити зміни до бюджету.

Поки що лікар та колектив працюють там, де і раніше

Голова Якушинецької ОТГ Василь Романюк, за приєднання до якої проголосували у Некрасовому, теж долучився до громадського обговорення.

– Я бачу, що люди на правильному шляху, бо мають позицію не віддавати заклад. Статус лікарні має зберегтись. За цей рік у нашій громаді я виконав всі вимоги у закладах освіти та медицини, аби у пожежників не виникало запитань та приписів. Раджу громаді оформити схід села протоколом та діяти негайно, щоб вже на наступну сесію зробили зміни й були виділені кошти. Готовий допомогти всім чим зможу.

Зрештою, громада та сільський голова вирішили, що амбулаторія нікуди переселятись не буде.

Віталіна Трудько
Фото Сергія Хіміча