Люди впевнені, що песики жодної загрози суспільству не несли, й навіть називають прізвище їхньої вбивці. Але чи буде вона відповідати — з’ясовував наш журналіст.

– Батька у місті добре знають, адже він працює у будинку культури. Мешкає сам на вулиці Шевченка, тож єдиною розрадою для нього стали четверо собак. Вівчарку Едвіна та самоїда Сабіну подарував я з розплідника, на тварин були всі документи. З останньою дуже часто фотографувались дітки. Маленька дворняжка Карабас теж був спокійним та слухняним. Їх тато тримав на подвір’ї, тож ніякої загрози вони не несли. Коли ж гуляв з ними, то завжди водив з ошийником та одягав намордники. Жодних нарікань від місцевих не було, а ось сусідка Наталія, яка проживає через хату від батька, давно не приховувала гніву на нашу родину та чотирилапих улюбленців. Часто вона конф­лік­тувала з моєю тіткою, будинок якої поряд, й там родичка має невеликий притулок. Писала скарги до мерії, приходила комісія. Але ж хіба мій батько та його собаки в тому винні? Виявилось, що так. Бо одного вересневого ранку він вийшов на вулицю й помітив, що Карабас та Сабіна вже холодні. Едвін лежав на землі у конвульсіях й помер на руках тата. Песиків отруїли отрутою для щурів, це нам підтвердили фахівці. Одна вівчарка тільки дивом вижила, бо не скуштувала отрути. Батько важко переносить втрату, адже це були його друзі, – каже Ігор Хомуточенко. – У відчаї та розпачі я написав пост в соцмережі, але нікого не звинувачував. Й вже у коментарях відгукнулась сусідка Наталія, яка сама себе здала, написавши, що давно пора було розібратись із собаками. Тоді з’ясувалось, що тієї ночі отруїли на нашій вулиці ще чотири тварини. Батько спілкувався із жінкою по даній ситуації. Вона викликала поліцію. Коли приїхали правоохоронці, чітко дали зрозуміти, що не варто писати заяву. Навіть дороговартісна експертиза, на яку в тата з мінімальною зарплатою нема коштів, не допоможе. Та мовчати не будемо!

У свою чергу, Наталія, яку підозрюють у вбивстві собак, поки уникає пояснень. А в соцмережах жінка ось що написала.

– Родина Хомуточенків нас “дуже любить”, бо ми вимагаємо виселити собачий звіринець у більш віддалене місце.

У пресслужбі обласної поліції прокоментували ситуацію.

– Ми отримували заяву від сусідки вказаного громадянина, де вона скаржилась на образи з його боку. На місце виїжджали правоохоронці та проводили з ним бесіду, попереджали про відповідальність. Офіційних заяв чи викликів відносно отруєння собак не надходило. Тож чоловіку варто це зробити, лиш тоді почнеться перевірка.

Тим часом зоозахисники з Могилева-Подільського готові навіть до самосуду. Активно розповсюджують інформацію про загибель тварин й бояться, що така доля чекає на інших собак, особливо безхатченків. Кажуть: якщо правоохоронці не почнуть розслідування, проведуть акцію протесту. Тим паче на пані Наталю є скарги на схожі інциденти й від інших.

Віталіна Володимирова