4 жовтня, в рамках проведення Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь відбулось пленарне засідання за участі Президентів України та Республіки Білорусь Володимира Зеленського та Олександра Лукашенка, Міністра розвитку громад та територій України Альони Бабак, заступника Прем’єр-міністра Республіки Білорусь Ігоря Ляшенка, Надзвичайного і Повноважного Посла України в РБ Ігоря Кизими, Надзвичайного і Повноважного Посла РБ в Україні Ігоря Сокола. Також у заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський, директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Микола Ткачук та керівники низки провідних підприємств області, представники громадської організації «Вінницький Бізнес Клуб».

Під час запланованих перемовин глав держав було обговорено широке коло актуальних питань українсько-білоруської співпраці.

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі зокрема зазначив, що подібний Форум потрібно проводити регулярно, оскільки він зміцнює партнерство між нашими країнами в усіх сферах життя.

«.. І що дуже важливо не тільки на рівні двох столиць Києва та Мінська, а й на рівні областей та окремих підприємств. Така глибинна співпраця стає важливою складовою відносин між нашими країнами. Як доказ цього – підписання контрактів між нашими країнами на суму 500 мільйонів доларів США, а також розширення географії співпраці» – наголосив Володимир Зеленський.

В ході пленарного засідання Владислав Скальський, презентував Вінницьку область, як найбільш перспективний та інвестиційно-привабливий регіон, який займає провідні позиції по більшості соціально-економічних показників в Україні.

« В найближчий час ми маємо реалізувати 67 інвестиційних проєктів на суму 26 млрд грн. А це більше ніж 6 тисяч робочих місць. На Вінниччині є 3 індустріальні парки. Ми маємо досить гарні приклади співпраці з нашими інвесторами, коли вони приводять своїх постачальників, або із суміжних виробництв для того аби бути разом, ближче на тій території, де є зрозумілий підхід обласної, міської влади до інтересів бізнесу. До того, що для них є важливим, цікавим, і які гарантії може надавати влада. Яким чином вона відповідає за свої слова», – зауважив голова облдержадміністрації Владислав Скальський.

У своєму виступі голови ОДА також акцентував зокрема увагу, як на експортному, промисловому, так і аграрному потенціалі Вінниччини.

«Ми перші в Україні за обсягами виробництва плодово-ягідної продукції, м’яса, молока, за чисельністю поголів’я ВРХ. Перші й за обсягами ВВП в сільському господарстві. За останні три роки в аграрному секторі Вінниччини реалізовано 91 інвестпроєкт загальною вартістю 2,3 млрд грн», – наголосив Владислав Скальський.

В рамках проведення Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь відбулось підписання активізованої угоди між Вінницькою обласною державною адміністрацією України та Вітебським обласним виконавчим комітетом Республіки Білорусь про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво головою Вітебського обласного виконавчого комітету Республіки Білорусь Миколою Шерстньовим та головою обласної державної адміністрації Владиславом Скальським.

Коментуючи дане підписання, голова облдержадміністрації Владислав Скальський зауважив, що обидва регіони мають дуже багато спільного. Тож намічена співпраця, як по економічному так і соціальному напрямкам, матиме позитивні результати.