Серед плакатів у руках протестувальників – написи «Запасної планети немає», «Скажіть правду», «Прокиньтеся».

Починаючи з 7 жовтня, у найбільших містах  світу – Берліні, Амстердамі, Лондоні, Сіднеї, Веллінгтоні (Нова Зеландія), Нью-Йорку, Чикаго, Вашингтоні та ін. – проходять акції протесту Extinction Rebellion (Повстання проти вимирання). У них взяли участь десятки тисяч людей.

Вони вимагають від влади своїх країн негайного оголошення надзвичайного кліматичного стану і введення термінової програми дій ― зокрема, зниження викидів вуглекислого газу до нуля до 2025 року. Символ руху ― пісочний годинник у колі, образ ризику вимирання на планеті.Акції триватимуть два тижні.

Протестувальники нерідко блокують ключові інфраструктурні та туристичні об’єкти світових столиць. Тому перша хвиля акцій обернулася ще й сотнями затримань. У Лондоні активісти заблокували кілька мостів через Темзу, рух в урядовому кварталі. На головних вулицях забарикадувалися в автомобілях. А біля будівлі Міноборони демонстранти закрилися в муляжі крилатої ракети Trident.

У Берліні демонстранти пройшли маршем від урядового кварталу до площі Велика Зірка (Гросер-Штерн), де заблокували багатосмуговий круговий рух, а пізніше ― і центральну Потсдамер-Платц.

У Нью-Йорку на знаменитій Уолл-стріт маніфестанти облили штучною кров’ю відому статую бронзового бика та самих себе, а потім лягли навколо. Так вони показували, що планета стає жертвою діяльності людини. Крім того, маніфестанти заблокували рух у районі нью-йоркської фондової біржі.

Ці акції викликали чимало суперечок і дискусій, у багатьох містах поліція затримує активістів.