Медератором «Діалогу» від Офісу президента виступив голова Вінницької ОДА Владислав Скальський.

– Зради немає. І капітуляції немає! Президент ставить за найвищу цінність життя українців. Він намагається робити все можливе для початку реального політичного, дипломатичного діалогу. Я хотів би наголосити на основних позиціях. Ми хочемо повернути свою територію Насьогодні існує єдиний майданчик, на якому може відбуватись спілкування на найвищому рівні – це Нормандський формат», – сказав на початку діалогу Владислав Скальський.

Після цього міністр оборони Андрій Загороднюк як міг пояснив план відведення військ і спробу Команди Зе мирно завершити війну на Донбасі.

– Я гарантую, що ми не здамо національних інтересів України і нашого суверенітету. Нам потрібен мир як європейській країні, але не будь-якою ціною. Ми чітко розуміємо, з ким ми маємо справу. Ми розуміємо, скільки вартують домовленості і скільки раз їх вже порушували. Ми розуміємо, що земля, на якій воюють зараз, полита кров’ю наших побратимів, волонтерів і мирних жителів.

Ми абсолютно не збираємося закривати очі на ті шалені порушення прав громадян, які зараз відбуваються на тих територіях. На наших територіях, які тимчасово окуповані. В нас немає ілюзій щодо того, хто є з того боку. Звичайно, що в одному з планів є проведення виборів з контролем ОБСЄ. Ми всі розуміємо, які шанси прийти до влади у тих людей, які там представляють владу. Якщо цей процес почнеться, ми розуміємо, що він буде надзвичайно важким і ми, в першу чергу, маємо закрити питання безпеки своїх жителів, військових (наскільки це можливо), а також прикордонників.

Ми розуміємо, що це все можливо тільки у випадку контролю кордону між Україною та Росією. Тільки у випадку повного відведення тяжкого озброєння і незаконних формувань з цієї території. Якщо ці умови не будуть прийняті, то, чесно кажучи, ми не бачимо мирного виходу з цього питання. Тому що безпека є в першу чергу.

Але план (Штайнмаєра – ред), який наразі існує. Ми розуміємо, що будь-які перемовини не гарантовані. Не можна з кимось йти на перемовини, не розуміючи що в нас є можливість повернутись на позиції, які є зараз. Всі рухи зараз спрямовані таким чином, що якщо там щось не вийде, ми повинні стримати ту лінію, яка є зараз.

Нормандські переговори, швидше за все, починаються в цьому чи в наступному місяці. За цей час ми говоримо про «дзеркальне» розведення. Тобто проходить лінія розмежування – один кілометр сюди, один кілометр туди. На тих позиціях, про які ми говоримо зараз, це лише три ділянки кордону. По одному кілометру в ширину. Тобто всього 410 кілометрів наша лінія розмежування. Ми говоримо тільки про це. Ми там вже були. Це розведення вже було в 2016 році, але не було політизоване і про нього мало хто знає.

Росії довіряти не можна і ми знаємо хто насправді із тієї сторони фронту. Але треба спробувати вирішити цей конфлікт і відвести війська. Якщо той план вдасться, то ми зможемо контролювати кордон, контролювати нашу лінію розмежування. Ця територія повертається в правове коло України і, звичайно, ніяким бандитам амністії не буде. Тому що люди, які вбивали наших громадян, ніякої амністії не отримають. Це навіть не розглядається. Терористи не зміняться і не будуть вести мирного життя. Ми не віримо в це. Ми їх не бачимо на волі. Це, якщо цей план буде реалізовано.

Ми розуміємо, що стоїмо тільки на першому кроці цього плану, на першому кроці перед перемовинами. Те розведення, яке відбувається, їм такий план не вигідний взагалі. Тому вони намагалися його зірвати. Вони стріляли.

У нас є три ділянки. Перша – це Станиця Луганська. Там тихе життя, спокійно працює перехід і ніяких проблем немає. Далі дві ділянки – Золоте і Петрівське. Петрівське – це взагалі поле, там є дві лінії об’єднання. Там немає місцевого населення. Там ділянка шириною в 1 кілометр. Ті укріплення, які були в 2016 році, збереглися, ми їх відновили і поставили нові бліндажі. В Золотому є населений пункт. Саме Золоте – це декілька масиві навколо шахт. Мова йде лише про один з них, який знаходиться в зоні розведення. В цьому пункті знаходиться 122 будинки. Ми знаємо всіх жителів, спілкувалися з ними. Вони не проти цього (розведення військ – ред.). Вони сподіваються, що життя їх зміниться, запрацює перехід і буде економічне життя, бо зараз там повне безробіття і безнадія. Головне – ми маємо забезпечити їх безпеку. Там працює підсилена поліцейська група.

Головне, що хочу донести – будь-які плани, будь-які сценарії не розраховані на поступки наших стратегічних інтересів. Ми чітко розуміємо, що будь-які домовленості можуть бути скасовані або не дотримані (бойовиками – ред.). Крім того, всі закони, які будуть прийматись в Раді, будуть прийматись після обговорень з громадськістю», – сказав міністр Андрій Загороднюк під вигуки і невдоволення переповненого залу в «Плеяді». .

А далі розпочався словесний треш і холодний душ для міністра оборони від учасників АТО, волонтерів, переселенців та матерів солдатів на передовій…

За цю годину жорсткими питаннями, фактами та аргументами вінничани фактчино знищили позицію Андрія Загороднюка та поставили від громади йому ультиматум – обороняйте Україну чи йдіть у відставку… Бо кожен метр фронту политий кров’ю  наших побратимів, а ви хочете замиритись і домовитись із проросійськими бойовиками та їх господарями… І ніяких виборів серед людей, що зрадили Україну чи були 5 років під окупацією та пропагандою Росії!!! Це не МИР, а КАПІТУЛЯЦІЯ!

– Від нас вимагають тільки оголосити вибори, а потім вони проведуть їх без нас під дулами автоматів. Потім 24 сєпари прийдуть у Верховну Раду і ми перетворимось не в колонію Росії, а колонію «лугандона». Ви цього хочете? », – запитав збентеженого міністра вінничанин.

– Ви піднімали питання тільки місцевих виборів. Зрозумійте, ми не маємо ілюзій до того, як вони можуть проходити (за контролем Росії), – каже Загороднюк і дає відповідь про колонію «лугандону», – держава зробить цей сценарій абсолютно неможливим».

А коли вийшов до мікрофону «Душман» із «Азову», то міністру було мало місця у всій залі філармонії… Бо фронтовик одразу сказав, що «не можна відводити війська від населених пунктів, не можна здавати ін. метру і ці 5 років війни вас інчого не навчили!?»

– Я не довіряє міністру, який нам говорить таке! Бо це не мир, а ганьба і відступ. Якщо ви відводите ЗСУ, то в окопи зайдуть добровольці. Вони вже там! Бо все це відведення вже було в Широкиному, де ми ми поклали більше сотні людей за повернення позицій. Це тоді, коли Широкіно опинилось в «сірій зоні». Саме звідти був обстріл Маріуполя з «градів» і загиунлдо 32 мирних, – сказав «Душман».

А голова обласної організації ветеранів кіборг Леонід Гуменний – Льончик так само жорстко відповів міністру від імені фронтовиків-вінничан:

– У нас для вас є лише ультиматум! «Ніякого розведення! Навіть скажу російською. Уходить со своих территорий, не имея для этого военных оснований, это позор! Этой стране надо начать уважать тех, кто считает себя украинцем, а не слушать мнения. Вы готовы в Золотом слушать мнения людей, которые предали эту страну. Потому что держать тряпку «днровскую», это предательство родины. СБУ-шник, предавший Украину в Крыму, ничем не отличается от бабушки с плакатом «Путин введи». Это конкретные предатели, а территория эта – наша. Почему мы должны слушать мнения тех, кто предал нашу страну»., – сказав кіборг із Вінниці.

Коли слово в «Діалозі» взяли жінки-волонтери і по мобільному набрали передову, то міністр нарешту почув правду про розведення військ і настрої в Золотому, Петровському та Станиці.

– Ми не в церкві. Вірити ми можемо лише тоді, коли ви доведете, що ви не скажете неправди», – говорить волонтерка Юлія Вотчер. – Ви готові поставити там своїх дітей, щоб гарантувати мир і припинення війни…

– Мене цікавить тільки одне питання. Ми відвели війська в Станиці Луганській. «Сєпари» не відвели війська. Це факт. Коли ми назад введемо війська?», – питає Тетяна Власюк.

Психолог в складі Християнської служби порятунку, яка працює на лінії розмежування, в залі вкличла прямий дзвінок із «червоної зони» і люди із лінії війни чітко сказали:

– Якщо відведуть війська, заберіть наших дітей в Україну і виховайте їх, бо нас живими не залишать. Ми готової брати зброю і воювати. А ви готової здатись? Ганьба вам! Ви не міністр оборони, а міністр капітуляції! – лунало в трубці із Донбасу.

Кримчанин і учасник АТО, каже, що все триває з 2014 року і Нормандський формат веде країну в Придністров’я і Абхазію.

«Ми громадяни України будемо змушені їх годувати», – каже пан Дмитро.

На завершення зустрічі виступив заступник міністра в справах ветеранів Олександр Терещенко. Він сказав, що сьогоднішня ситуація яскраво підтверджує роль ветеранів в нашій країні.

«Ветеран – це воїн, який воював. Якщо буде потреба, він знову стане захищати свою країну. Саме це має стати новою філософією відношення до ветеранів», – сказав О.Терещенко.

А відома волонтерка та мати солдатів АТО Олена Верлан так підсумувала цей «Діалог», що закінчився для міністра мокрими «штанами Штайнмаєра» у Вінниці:

Плеяда. Пост-фактум. Дякую всім нашим ветеранам, бійцям,активістам,родинам загиблих,волонтерам,хто сьогодні висловив свою позицію під час зустрічі “Діалоги про Україну”.На жаль,діалог з міністром оборони,якщо це можна назвати діалогом,бо набір слів в реченні типу “ми розмежовуємо на лінії розмежування”,”все записується”(це так періодично наголошувалось),”ми віддаємо поле,там нема людей”,”якщо щось піде не так,то ми тоді підготуємо інший план”,відсутність конкретних відповідей на запитання,звісно,постійно наштовхували на думку,а міністр оборони “справжній”? Бо місцями його словесні піруети нагадували “Вечірній Київ”,рубрику “розіграш”.Окрім цього запитання і виступи наших бійців,показали,що вони більш вільно себе почувають у військовій тематиці,а міністр “тоне” в ній,хоча дехто з хлопців доєднував ще слово “плаває”,матюкався і виходив з залу на перекур. Окремо зазначу,що зв’язок з “сірою зоною” і запитання від жителів Авдіївки,ще більше показали,що міністр “старається” з усіх сил і видає бажане за дійсне., – зазначила Олена Верлан.

Звідси маю чотири висновки-1.Ветерани і волонтери мають позицію і вона не підпадає під політичні симпатії! Ветерани і волонтери – потужні!!Вклоняюсь вам,друзі! 2.Правду казав ПреЗедент,що кожен в нас Президент,а відповідно кожен в нас міністр.(ось тепер думаю,якого міністерства я міністр,чи хоча б зам?))))

3.Звісно,уряд діє лише місяць,та навіть цей короткий час примушує нас сумніватись в тому,що в подальшому кількість перейде в якість!Бо при таких міністрах з показником “0”,скільки не множ цей показник,якісний результат буде той самий!Хоча знаємо багато професійних військових,які б достойно керували б міністерством!

4.Самий головний-Вінниччина не підтримала “формулу”! Одним позитивним моментом стала розмова з Олександром Терещенко після заходу,змогли підняти актуальні,”болючі” питання,які потрібно терміново вирішувати і домовитись про зустріч в Києві в Міністерстві ветеранів.За що дякую вам,Олександр, і готую пропозиції в письмовій формі! Працюємо!Нам є за що боротись!

Загалом склалось враження, що Міністр оборони у Вінниці був схожий на піонера, що знайшов гранату і висмикнув чеку! Страшно, що такі люди керують Україною та ще й під час війни…

Фото Сергія Хіміча