Також тут цієї осені започатковані Всеукраїнські турніри «New Stars», які миттєво стали популярними. Про це розповідає провідний «темпівський» тренер Дмитро Маліновський, який водночас є завідувачем стадіону Палацу дітей та юнацтва та організатором змагань серед «нових зірок» футболу.

– Дмитре, скільки тренерів працює у футбольній школі «Темп»?

– Наразі – шість. Виділю заслуженого тренера України Миколу Кривов’язюка і Андрія Сілакова, який виховав низку гравців професійного рівня з футболу і футзалу. Також, окрім мене, у «Темпі» роблять молоді фахівці Валентин Кучковський (грав у Лізі Європи в складі «Ністру» з Кишинева), Костянтин Прищепа і Владислав Катращук.

Загалом ми тренуємо близько 700 учнів 6-17 років. Охоплюємо всі вікові категорії шкільного віку. А також малечу, яка ще готується йти до школи. Охочих займатися не бракує, але набір продовжується. І ми запрошуємо новачків на наші тренування.

– Як на них записатися?

– Для цього дитині і батькам варто прийти на наш стадіон, де завжди є тренери і працівники арени. У них можна дізнатися інформацію, яка цікавить.

– Коли була започаткована школа «Темп»?

– ДЮСШ «Темп» була започаткована в 1984 році. У неї були свої злети і падіння. Сьогодні триває період відновлення вже суто футбольної школи «Темп». Ми поступово повертаємося на той рівень, який був років десять тому. Тоді вдало виступали на чемпіонатах України, а серед наших вихованців були збірники країни.

– Назвіть найвідоміших вихованців школи у різні часи.

– Це Олександр Ситник, який був срібним призером чемпіонату Європи-2000, а зараз є тренером Академії донецького «Шахтаря». Володимир Бобилєв є кращим бомбардиром чемпіонату Білорусі з міні-футболу. Відмічу діючого спортсмена Владислава Васалатія, який є одним із кращих в футболі і футзалі Вінниччині. А також Владислава Щербаня – основного гравця команди «Сокіл» (Хмельницький), що виступає в Екстра-лізі чемпіонату країни з футзалу.

– Як вплинула реконструкція стадіону Палацу на кількість бажаючих відвідувати футбольну школу?

– За останній рік масовість зросла приблизно вдвічі. Це не дивно! Стадіон ВМПДЮ знаходиться у дуже гарному місці. До нього зручно дістатися практично із будь-якої точки Вінниці. Багато дітей приїздять на наші тренування також із сіл Літинського і Вінницького районів, бо Західний автовокзал неподалік. Приймаємо всіх, але в старших групах переходимо до системи відбору. Це для того, щоб в майбутньому готувати гравців для професіональних команд.

– В цьому навчальному році Ви започаткували регулярну серію масових відкритих Всеукраїнських турнірів «Нові зірки». Ця ідея виправдала очікування?

– Турніри «New Stars» перевиконали всі очікування. Не думали, що буде стільки бажаючих записатися на них. Вразили й технічні навички більшості юних футболістів. Це вселяє оптимізм.

– Якою є мета школи «Темп»? Можливо, поборотися за лідерство у місті та області із ОДЮСШ Блохіна-Бєланова і ДЮСШ «Прем’єр-Нива»?

– У нас немає мети випередити ці школи. Добре, що ОДЮСШ Блохіна-Бєланова і ДЮСШ «Прем’єр-Нива» діють у Вінниці. Є з ким конкурувати. Але ми прагнемо, щоб з часом наші футболісти стали професіоналами, виступали за збірні України тощо. Це більш вагомо, ніж перемоги на дитячому рівні.

– Хто займається на стадіоні Палацу, окрім «темпівців»?

– Команда «Мрія» ВМПДЮ, колективи ОДЮСШ Блохіна-Бєланова і «Нива» U-19 (резерв професійного клубу). А ось футболістам старше 19 років у нас тренуватися заборонено! Стадіон розрахований лише на дітей і юнаків. Вважаю, що це правильне рішення, схвалене міською владою і адміністрацією Палацу.

Валентина Лісова