Це історично-пригодницька стрічка про події, які відбувалися навесні 1920 року.

Зйомки історичного фільму проходили в середмісті Вінниці, де збереглися локації початку 20 століття. Серед них – готель «Савой», приміщення легендарної зали Вінницької міської думи, де Марічка, головна героїня фільму, проводила репетиції з дітьми до зустрічі із Петлюрою. Також багато сцен відбувалося в мікрорайоні Єрусалимка, біля стін одного з корпусів Донецького університету.

В основу сюжету покладено історію кохання на тлі шпигунських ігор та більшовицького контррозвіду. А також реальна зустріч Головного Отамана Симона Петлюри та Маршала Польщі Юзефа Пілсудського, що відбулась у Вінниці у травні 1920 року. В ході якої, планувався замах на вбивство Симона Петлюри, але невдало.

У фільмі добре виражено емоції головних героїв – про що вони думають, їхні спогади, переживання. Як зазначив режисер стрічки, найважче було знайти одяг як для головних акторів, так і для масовки. У фільмі кілька головних героїв, їх зіграли вінницькі і київські. Також у зйомці брали участь вінницькі реконструктори.

Зйомки фільму проходили ще влітку 2017 року. Кінострічку показали в рамках IV-го Всеукраїнського фестивалю військово-історичної реконструкції «Вінниця – Столиця УНР».

«У цього фільму були трішки важкі «пологи». Він знімався довгий термін, плюс, якщо врахувати, що фільм знявся у 2017 році, а сьогодні 2019 рік. Спочатку сценарій писався про події під Крутами, потім трішки змістили акцент і зробили пригодницько-авантюрну стрічку, яка, можливо, не стільки розповідає про історичні події. А ми розказали про молодих людей, які у вирі подій громадянської війни, як їхні склалися долі. Коли в черговий раз дивлюсь фільм, розумію, що багато чого перегукується із сьогоденням, як не дивно», – каже режисер фільму Валерій Шалига.

Міський голова Сергій Моргунов зазначив, що Вінниця вже стала містом кінематографу нарівні з Одесою та Києвом.

«Приємно, що цей фільм знімався саме у Вінниці – події, які стосуються визвольної боротьби за отримання незалежності нашої держави на початку 20 століття. Тим більше, на сьогоднішній день це досить актуальний виклик для нас, починаючи з 2014 року. Ми спеціально приурочили цю прем’єру до Дня Захисника України. У фільмі дуже гарна гра акторів, не тільки наших, а і столичних.

Режисер може підтвердити, наскільки йому було нелегко знімати цей фільм – пошуки історичних локацій. Тут і любов, і революція, шпигунські елементи, і Петлюра. На тлі любові і патріотизму побудована основна сюжетна лінія цього фільму. Вінниця вже стала містом кінематографу нарівні з Одесою та Києвом.», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

В рамках фестивалю «Вінниця – Столиця УНР» 12 та 14 жовтня відбудеться два безкоштовних покази для всіх бажаючих. Вхід за запрошеннями, їх можна отримати у касі кінотеатру.