Містечко Тульчин сколихнула смерть 22-річної продавчині із торгового центру «Європейський» Анастасії Потупайло, яка вкоротила собі віку через нестачу в касі після ревізії. Власниця звинуватила у всьому дівчину, стала тиснути та погрожувати. Рідні та близькі впевнені: Настю оббрехали й вимагають перекваліфікувати справу на «доведення до самогубства». Вже зібралися йти до прокуратури, а власниця магазину на дверях почепила табличку, що продає свій бізнес. Усі подробиці з’ясовував наш кореспондент.

– Настуня та її братик народилась в Одесі, але ще маленькою її тата з мамою позбавили батьківських прав. Тож змалечку дітей виховувала я. Дівчинка була моєю втіхою та сенсом життя. Закінчила садочок та школу у Тульчині. Вивчилась на діловода в училищі культури та мистецтв. Якби була якась алкоголічка чи непутяща – то це одне. Та моя Настя не пила й не курила взагалі. Все місто за неї, всі люди горою, — каже бабуся Раїса Паламаренко.

Настя любила життя й мала багато планів

Відомо, що довгий час Настя працювала у кафе, але воно закрилось на ремонт. Тож влаштувалась кілька місяців тому продавати жіночий одяг у торговому центрі.

– Всі підтвердять, що на роботі одягалась завжди скромно, купувала найдешевші пиріжечки та каву. Орендувала квартиру з іншими дівчатами. За тиждень до смерті ми спілкувалась й дівчина зізналась, що їй погрожує власниця бізнесу, бо ніби має 7200 гривень недостачі й зник товар ще на 15 тисяч гривень. Настрій в неї був пригнічений, хоча завжди вона виглядала веселою. Чесно кажучи, я ще тоді засумнівалась, бо дівчина звикла змалечку трудитись й завжди була відповідальною. Тим паче в тому магазині були камери, як вона могла то все вкрасти? — не приховує відчаю подруга Насті, яка попросила не називати свого імені. — А вже за три дні я знову зустріла Анастасію, але вона швидко забігла у під’їзд з телефоном, сильно плакала. В той злощасний вечір дівчині надходили дзвінки та повідомлення від власниці торгової точки тривали. Вона навіть їздила до бабусі Насті та зятя й тероризувала за ці кошти. А тоді, мабуть, взяла двох бандюків та поїхала до Насті. Квартиранток не було на місці. У розпачі Настя стала шукати в Інтернеті публікації про те, як порізати вени та скоїти суїцид. Але коли не вийшло, зачинилась зсередини, взяла шнурок від халата та зачепилась за трубу. Смерть була миттєвою, адже дівчина зламала шийний хребет.

Бабуся Раїса вимагає покарати винних

Вранці квартирантки пішли на роботу. За лічені хвилини приїхали бабуся та брат Насті, бо довго не могли до неї додзвонитись. Уявіть їхній стан, адже ще з вулиці було видно молоду дівчину у зашморзі. Брат вибив шибки, зрізав петлю, почав рятувати, але тіло було вже холодним. До цих пір мурашки по тілу, як згадуєш крики бабусі. Коли приїхали поліцейські, хазяйка продовжувала телефонувати та вимагати гроші… Який цинізм. Ще більший шок був, коли виявили, що із вух Насті зникли сережки, наче хто зірвав їх з неї. Чула, що вже навіть ексгумацію проводили. Зник і її паспорт. Я думаю, що власниця бізнесу навмисно морально труїла дівчину, бо помітила її слабкість…

Бабуся теж підтверджує: дівчина була «м’якосердечною».

– А проблеми з коштами почались тоді, коли моя дитина заявила, що розраховується. Власниця вирішила з неї витягнути все шляхом брехні! Суми весь час називала різні, вже сама заплуталась. На даному етапі в нас вже претензії до правоохоронців, виникає підозра, що вони на боці бізнесвумен. Бо чомусь ніхто не шукає ні сережок, ні паспорта. Більш того, не береться до уваги, що в ніч смерті Настя була сама і до неї могли навідатись хазяйка з молодиками. От вони й довели!

У пресслужбі обласної поліції повідомили, що дівчину знайшли мертвою 23 вересня. Передсмертної записки не було. Під час огляду тіла слідів насильницької смерті не зафіксовано.

– Крім того, ексгумації ніхто не проводив. Наразі відкрито кримінальне провадження за фактом умисного вбивства з додатковою позначкою «самогубство». Якщо у ході розслідування з’ясуються нові подробиці, справу можуть перекваліфікувати.

Власниця магазину Тетяна Перенчук зустрічатись із журналістами відмовилась. Натомість в телефонній розмові заявила, що дійсно із каси гроші зникали. Тому дала підлеглій кілька днів, щоб та все повернула.

– Тут моєї вини немає. Молодої дівчини шкода, але слід перевірити інші версії. Нехай поліцейські пересвідчаться, чи все добре з її кредитками, чи добре на любовному фронті. А тоді вже якісь висновки та звинувачення.

Втім, друзі загиблої всі ці звинувачення відкидають. Щодо кредитів, то нещодавно бабуся допомогла їх закрити.

Тим часом в соцмережах активно обговорюють загибель молодої дівчини й у коментарях місцеві зізнаються, що власниця магазину й раніше звинувачувала продавців у зникненні коштів. Називають суми від 2000 до 5000 гривень. Але тоді в потерпілих були люди, які їх захистили, а ось сироту Настю вдалось зламати.

…Хоронили дівчину у Бортниках, звідки родом її рідня. Провести в останню путь з’їхалось чимало друзів. Сліз не стримували навіть молоді чоловіки. Казали: «Яка красуня, тепер ти дістанешся тільки Богу»… Та найбільше серед них плакав почорнілий від горя Павло, з яким дівчина відновила стосунки й була дуже щасливою. Мріяла поїхати до нього у столицю, ніжно називала «лебедем»…

Віталіна Трудько