У топ-10 – Сергій Петрович, школа № 16.

У номінації «Вибір українців» премії Global Teacher Prize Ukraine, яку називають «Нобелівською премією для вчителів», Олег Слушний переміг з відривом у 20% голосів.

Йому 33 роки, і він учитель інформатики у Вінницькій школі №20, а ще — аспірант кафедри педагогіки та професійної освіти Він­ни­цького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського і автор-інструктор Між­народного центру освітніх технологій «Школа ейдотехніки».

Утім, незважаючи на всі педагогічні регалії, Олег навчався на ITшника. Але зовсім швидко збагнув, що його основне покликання — навчати дітей. І спрямував на це усі свої зусилля. За 15 років педагогічного стажу талановитий учитель підготував 24 переможців міських олімпіад, 7 переможців обласного етапу всеукраїнських учнівських предметних олімпіад та 23 переможців інших конкурсів різних рівнів. На його заняттях діти вивчають основи програмування, поглиблюють свій рівень володіння інформаційно-комунікаційними технологіями, знайомляться з програмним забезпеченням для проведення наукових досліджень і розрахункових робіт.

Крім цього, він дбає і про комп’ютерну грамотність своїх колег, проводячи майстер-класи та тренінгові заняття. Став тренером центру «СУТО» – Сертифіковані українські технології освіти. Пан Олег бере участь у Міжнародному фестивалі ос­вітніх технологій «ПЕРСПЕКТИВА» та Міжнародному пілотному проєкті «Освіта ХХІ сторіччя: зміни в контексті розвитку інформаційного суспільства». На його думку, нині найбільша проблема людства — зміна клімату. Тому він та його учні широко пропагують ідеї захисту довкілля та зменшення згубного впливу на природу.

Разом з Олегом Слушним до ТОП-10 найкращих вчителів України потрапив і вчитель технології та ін­форматики школи №16 Сергій Петрович, людина виняткового таланту і здібностей. Так сталося, що 9 років тому, під час перельоту на наукову конференцію до Берліну, від перенавантажень він втратив слух, але не втратив бажання навчати. Він виховав кілька поколінь юних винахідників. Його учні створюють гаджети і роботів, а сам педагог працює над технологіями, які б допомогли в навчанні діткам з вадами слуху.

Загалом за головну премію у 250 тисяч гривень змагалося 400 талановитих педагогів України. У день професійного свята українці визначили переможця. Найкращим вчителем стала Наталя Кідалова з міста Мелітополя Запорізької області. Вона викладає англійську мову та українську мову і літературу в Мелітопольській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 23. Переможниця, крім грошей, отримає поїздку в Дубаї на Global Education and Skills Forum 2020 та один рік безкоштовного навчання від «Освіторії».

Соломія КАЛЮЖКО