– У 2017 році ми придбали 25 особин у приватному мисливському господарстві з нашого району. Це 17 самок та вісім самців. Лані добре прижились у вольєрах для напіввільного утримання тварин. Вже привели потомство. Кожна самиця народжує одного-двох дитинчат. Нині у нас близько 50 тварин. Але точну їхню кількість визначити досить важко. Наші лані дуже полохливі. Навіть у вольєрах не підпускають людину ближче, ніж на 300-400 метрів, — розповів мисливствознавець державного підприємства «Гайсинський лісгосп» Сергій Злепко. — У харчуванні вони невибагливі. Ми їх підгодовуємо. Тварини перебувають під постійним нашим наглядом. Хоча лані у дикій природі мешкають здебільшого у південних країнах, вони добре переносять й український клімат.

Гайсинські лісівники згадують, що у їхньому стаді був самець дуже світлого кольору шерсті. Але він вже потемнішав, коли подорослішав. Якщо розведення ланей буде успішним, у майбутньому тварин випускатимуть до угідь лісгоспу.

У прес-службі Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства кажуть, що, крім Гайсинщини, ланей розводять ще у декількох господарствах.

– У 10 лісгоспах Вінниччини діють вольєри для напіввільного утримання диких свиней, оленів, муфлонів, ланей загальною площею більше 800 га. Ланей розводять Гайсинський, Бершадський, Крижопільський лісгоспи та Дашівське ДЛМГ — усього 60 голів за даними зимової таксації, — розповіли у прес-службі управління. — У природі лань живе до 20, а в неволі — до 30 років. Лань легко утримується в парках, вольєрах чи в інших напіввільних умовах. Вони звикають до людей, годівниць, легко підманюються, беруть корми з рук.