Своїми думками з цього приводу поділились і вінницькі аграрії.

Іван Спориш, народний депутат 8 скликання, керівник с/г підприємства с. Високе, Томашпільського району:

– Якщо коротко, на мою думку, українська земля може продаватись тільки українським фермерам! Ні в якому разі вона не повинна переходити до рук іноземних власників. У страшному сні не хочу побачити, що наша земля «упливає» за кордон!

Анатолій Дідик, власник фермерського господарства на Шаргородщині:

– В наших умовах землю можна продавати! Але тільки українцям і тільки офіційно, наприклад, через Земельний банк з державними гарантіями. Потрібно, щоб прокуратура, поліція та ін. структури працювали на користь людей, а не думали, перш за все, скільки собі «відмусолити»! З огляду на корупцію хтось один може викупити всю землю в громади, а люди залишаться батраками. З іншого боку, якщо держава дає землю в оренду під 20%, то навіщо продавати курку, яка несе золоті яйця?

Юрій Гжебінський, фермер з с. Радянське Крижопільського району:

– Роками обробляю землю, а викупити не зможу, бо хтось із мішком грошей перехопить її на аукціоні! Великі масиви грунтів поділять на клаптики, доріг немає, це великий ризик! Громадяни інших держав зможуть взяти дешеві кредити у своїх банках, щоб купити землю, а у наших банках тепер пропонують від 20% і вище. Я категорично проти власників-іноземців або підставних українців.

Гарячі дискусії щодо майбутнього продажу державної і пайової землі тривають по всій країні.

– Ефективний ринок землі сприятиме зростанню ВВП і розвитку територіальних громад, — обіцяє прем’єр-міністр Олексій Гончарук. — По-перше, ми гарантуємо право тим, хто зараз орендує землю, купити її в першу чергу. По-друге, в Україні мають здешевшати кредити, наступного літа відсоток кредитування буде 11-12%. По-третє, надамо дрібному фермеру компенсацію, щоб він міг конкурувати з великими фірмами за купівлю ділянки. Якщо ж ці інструменти не запрацюють, ринок землі не відкриватимуть. А ще нам потрібно посилити Антимонопольний комітет та навести лад із земельним кадастром.

В уряді працює безкоштовна лінія 1545, на яку можна звертатися у разі виникнення проблем.