Вирощування батату набирає усе більшої популярності. Попри схожість звичайної картоплі із «солодкою», характеристики і вирощування плодів останньої істотно відрізняються.

Адже там більший розмір, відмінні смакові та поживні якості, стійкість до хвороб і шкідників, а також вищі показники врожайності. 72-річна Валентина Чайковська із села Шершні Тиврівського району вже не один рік вирощує батат й впевнена — це повинен робити чи не кожен.

– Один із сортів цієї картоплі я привезла з Єгипту, бо тільки там їдять батат. Популярний в Ізраїлі, Саудівській Аравії. Але чомусь у нашій країні недооцінений. Маю ще фіолетовий батат, який чудово підходить для кондитерських виробів. Є окремі для супу, щоб не розварються, для чипсів. Щодо вирощування, то десь у березні бульбу треба поставити у склянку з водою, й вона пустить корінці. Після того їх потрібно відламувати й до травня двісті-триста ростків матимете, — розповіла Валентина Чайковська. – Після того висадити їх у землю.

Валентина Чайковська

Солодка картопля в’ється і стелиться, їй потрібен простір, тобто широкі інтервали. Еталоном є 100 см, допустиме відхилення — плюс-мінус 25 см. Між рослинами в ряду мінімальна відстань 30 см, краще 40 см. Заплітає так, що й сапати не потрібно. Вегетаційний період 120-150 днів. Її не їсть колорадський жук, й ми не додаємо жодних добрив. І хоч ґрунт з глиною, але родить батат добре. З однієї картоплини можна зібрати півтонни урожаю. З гектара вийде аж сто тонн. Картопля ця смакує вареною, смаженою, тушкованою. Можна додати перець, моркву та інші овочі.

В першу чергу, ця картопля підійде тим, хто не хоче набирати зайву вагу. У ній багато заліза та кальцію. Очищає кров від холестерину та знижує артеріальний тиск, а завдяки великому вмісту вітаміну В6 зміцнює стінки кровоносних судин. Батат швидко загоює переломи, в самої артроз четвертого ступеня і, як бачите, ходжу та ні на що не скаржусь. Уже два роки, як мій чоловік онкохворий, й оперувати його та лікувати хімією медики відмовляються. Тому ми перейшли на народну медицину: готую свіжий сік з батату. Випиває дві-три склянки. Якби в лікарнях пропонували пацієнтам, було би більше здорових.

Вікторія Снігур