19 жовтня о 19.00 у концерт-холі «Моnt Blanc» за підтримки Українського культурного фонду, Вінницької міської ради та Сергія Моргунова відбудеться прем’єра моноопери «Леді Лазарус» на тексти культової американської поетеси Сильвії Плат, Джеймса Джойса та Річарда Баха.

– Це постановка 18+, яка усіх вразить відвертістю, дуже сміливим та сильним матеріалом, щирістю, глибиною і надзвичайно цікавими декораціями. Емоції та враження після побаченого у всіх будуть найсильніші! – гарантують організатори фестивалю.

Основа моноопери – неймовірні вірші однієї з найкращих американських авторок ХХ століття Сильвії Плат, чия доля була дуже непростою і, на жаль, трагічною. Після тривалих депресій та розлучення з чоловіком поетеса у 30 років наклала на себе руки. А через 19 років після цього їй посмертно присудили Пулітцерівську премію.

– Стиль Сильвії Плат настільки самобутній, що її творчістю захоплений увесь світ. І ми щасливі, що зможемо відкрити цю неймовірну поетесу усім глядачам на нашому фестивалі, – відзначає засновниця Contemporary music days in Vinnytsia, заслужена артистка України Ірина Френкель. – Прем’єра «Леді Лазарус» – це творчий експеримент та Co-Production OPERAFEST TULCHYN разом зі знаменитою режисеркою Юлією Журавковою та відомою сучасною українською композиторкою Людмилою Юріною, яким вдалося створити унікальний зразок сучасної опери: насиченої тонкими психологічними нюансами та глибокою образністю.

Головну роль у моноопері «Леді Лазарус» виконає знаменита оперна співачка, лауреат багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів Анна Зарецька (сопрано). Вона, солістка-вокалістка Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва. А ще  – активно співпрацює з найкращими музичними колективами України й багато виступає на найпрестижніших сценах усього світу, зокрема, у США, Канаді, Данії, Норвегії, Польщі.

Перед глядачами постане одвічна картина суперечливих взаємин особистості і світу, які поглинають одне одного і розчавлюють. І з цієї дуалістичної взаємотрансформації – знищення і переродження – ніхто не вийде таким, яким був на початку…

У понівечених часом чи роз’їдених самими собою обрисах жіночих постатей кожен глядач вгадає щось своє. Чи це численні віддзеркалення героїні, чи застиглі відлуння, чи скалки, на які розбилась від болю її душа? Може, це тіні її сестер, лиш деяких з мільйонів загублених у світі? А, можливо, мовчазні жіночі постаті – це насправді надгробки її попередніх восьми смертей, крізь камінь яких перероджені душі проросли вічними квітами-флюгерами?..

– У «Леді Лазарус» не буде жодних масок, усталених правил і поступок. Героїня без останку ділитиметься з глядачами своїм єством, не ховаючись, буде вивертати себе навиворіт, – їй немає чого втрачати і берегти, вона психологічно спалює себе дотла, у примарній надії відродитися з власного попелу, як Фенікс, – відзначає режисер-постановниця Юлія Журавкова. – У своїй режисерській концепції ми дозволяємо героїні стати нашим провідником у світ незвіданого себе, огорнути усіх глядачів невидимою матерією наших власних почуттів. Ми закликаємо глядачів прислухатися один до одного і берегти своїх близьких.

Соломія КАЛЮЖКО