Ми розповідали про американця Крейга Ленга, який воював у добровольчих українських батальйонах. Після повернення підробляв репетиторством як волонтер та знайшов у Києві кохану, яка нині вагітна. Коли ж молодята вирішили оформити стосунки, з’ясувалось, що наречений зі США перебуває в країні більше 90 днів й має протермінований паспорт. Крейг вирішив перетнути кордон з Молдовою, щоб владнати міграційні питання. Але у Могилеві-По­дільському його затримали, бо знайшли у базі Інтерполу. У Флориді йому інкримінували крадіжку, розбій та вбивство двох людей, що передбачає смертну кару.

Після відбуття у СІЗО 40 днів прокуратура подала нове клопотання про продовження екстрадиційного арешту та тримання під вартою. Але слідчий суддя Сергій Клапоущак застосував цілодобовий домашній арешт, який Крейг відбував у вінничанки по вул. Коріатовичів. Поряд з ним постійно була кохана, а завдяки Інтернету американець спілкувався зі своєю мамою з Америки.

Втім, запобіжний захід не задовольнив прокурорку Олесю Тарадай, й вона наполягала на перебуванні Ленга в СІЗО. Засідання відбулось 8 жовтня, й під час нього стало відомо, що вранці американець зі своєю дівчиною уклали церковний шлюб.

Вінницький апеляційний суд скасував рішення міського про цілодобовий домашній арешт, і Крейг Ланг відправився до слідчого ізолятора. Перед тим довго обіймав вагітну дружину, яка не приховувала сліз.

Адвокати Крейга Ленга не бачать необхідності в його перебуванні під вартою, оскільки звинувачений, перебуваючи під домашнім арештом, виконував всі умови цілодобового домашнього арешту та вчасно з’являвся в суд. Вони планують звернутися до Європейського суду з прав людини.

Вікторія Снігур