Серед них – ексмажоритарник із Вінниччини Руслан Демчак, який цьогоріч програв вибори на округу №18 Олегу Мейдичу…

– За результатами перевірки декларації Руслана Демчака за 2016 рік встановлено, що народний депутат зазначив недостовірні відомості про кошти, розміщені ним на банківських рахунках, та номінальну вартість цінних паперів, які йому належать. Загалом виявлено порушень на суму понад 71,7 млн гривень, — повідомили на офіційному сайті відомства.

Натомість сам екснардеп Руслан Демчак, який свого часу був рекордсменом по зберіганню готівки, усі звинувачення відкидає. Мовляв, він оцінив вартість усіх акцій в 1 грн., про що давно інформував НАЗК.

– У декларації за 2016 року у розділі «Цінні папери» мною було відображено інформацію щодо простих іменних акцій АТ «ЕРДЕ БАНК», який ще із січня 2013 року ліквідується, кіль­кістю 7 972 816 шт., умовною вартістю пакету 1,00 грн. Згідно з Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», з дня початку процедури ліквідації припинилися всі повноваження органів управління банку. Виходячи з цього, акції АТ «ЕРДЕ БАНК» станом на 31 грудня 2016 року не мали цінності, за своєю економічною сутністю не були активом та відображені в електронній декларації за умовною вартістю в 1,00 грн. У 2018 році ліквідація АТ «ЕРДЕ БАНКу» завершена, скасовано реєстрацію випуску акцій. Саме про цю різницю – між номінальним 71 млн і реальною 1 грн. – НАЗК повідомило у своєму пресрелізі. Й сьогодні відомство не хоче виявляти невід­по­від­ність у доходах публічних осіб із заявленими статками в публічних деклараціях, а займається шоу…

Тим часом інформацію про ці порушення НАЗК планує повідомити в НАБУ. Відповідальність за декларування недостовірної інформації на суму понад 250 прожиткових мі­німумів для працездатних осіб встановлена статтею 366 – 1 Кримінального кодексу України.

Віталіна Володимирова