Але спершу відомі експерти, зірковий журналіст та хіт-блогер із 2,7 мільйонами підписників за партнерства «Ліги блогерів та трендмейкерів Yuccie» у Вінниці 16 жовтня провели серію інформаційних та неполітичних зустрічей із депутатами, журналістами та керівниками держустанов на тему «Ефект медіа 2020».

– Ми були вражені, що вінницькі депутати не знають, що таке сторіз у Іnstagram! І коли ми подивились їхні сторінки в соцмережах, то більшість там має фото як на паспорт чи «Їх розшукує міліція!» Тому про сучасні тенденції, діджіталізацію та і «Державу у смартфоні» ми краще поговоримо із реальними медійниками, місцевими блогерами та лідерами громадської думки. Адже останніми роками вийшло так, що блогери стали більш популярнішими за телебачення та решту ЗМІ, вони формують думку, моду і мають всі шанси стати депутатами в 20220-му. Ось вам і «Ефект медіа 2020»!. – зазначив у вступному слові в центрі КВАДРАТ вінничанин із Києва Руслан Анфілов.

А ще цього сезону вже вчетверте в Україні визначатимуть лауреатів справді непідкупної та незалежної Національної журналістської премії «Media etc», яку було започатковано рядом громадських організацій, «Інститутом податкових реформ» та «Громадським радіо». І серед вінничан шукають  переможців, які пишуть, показують і мовлять на тему економіки, політики і ще в багатьох номінаціях…

Втім, найцікавішим блоком умовної дискусії між киянами і вінничанами по медіа в молодіжному центрі «Квадрат» були теми про рекордні перегляди, довіру до ЗМІ,  скандали Трампа, пародії на Зеленського, вибори Кличка та перші медійні кроки губернатора Скальського…

Про це від команди «Media etc»  говорила вже відома у Вінниці голова оргкомітету Національної премії для журналістів «Media etc» Олена Хотенко.

А запальний Богдан Буткевич – ведучий програми «ЧБшоу» на телеканалі «Еспресо» відверто сказав, про НСЖУ, канали Медведчука, профспілку, 80% українців без критичного мислення та кризу в журналістиці через соцмережі, де «Кожен баран може виставити фото, написати пару слів та хайпанути раніше авторитетних ЗМІ, які будуть збирати 3 коментарі експертів»

Про «чорний піар», замовні кампанії та суди проти блогерів та окремих постів у соцмережах чітко розповів медіа-правник Юрій Цимбал.

– 5 штук баксів платять за “чорнуху” і 10 – щоб її зняти із гімносайтів! у Києві це вже поширений бізнес. Особливо перед виборами чи масовимми призначеннями на посади., – заявив медіаправник Юрій Цимбал у Вінниці. Бо “чорні” кампанії запускаються через копійчані “зливні бачки” і відновити репутацію дуже важко… Так само вже є 4 рішення судів щодо постів у соцмережах, де їхній зміст визнано неправдивим, образливим і постраждалі вимагають спростування. І є ще одна цікава «схема», як видалити з Інтернету весь пласт чорного піару на вас…

Також керівник ради експертів Національної премії для журналістів «Media etc» Руслан Анфілов сказав у Вінниці, що майбутнім мерам і депутатам свою піар-кампанію варто починати не за місяць до виборів чи до призначення на посаду. А працювати щодня, і в соцмережах також… А краще для цього найняти професіоналів, бо тактику Зеленського ще ніхто не перевершив. І чим би ви не займались, але є професіонали і блогери… І цілком ймовірно, що в нових місцевих радах будуть популярні блогери, а не пузазі дядьки родом із Совка, які знову будуть щось обіцяти із плакатів та стовпів.