Наша газета вже розповідала про жмеринчанина Михайла Роскошенка. Хлопець закінчив на «відмінно» ліцей, навчався у педагогічному університеті за спеціальністю «історія та право».

Після того отримав диплом магістра у Донецькому уні­верситеті. Певний час працював не за профілем, бо хотілось кращої заробітної плати. Далі була робота бібліотекарем. Втім, коли Михайло зрозумів, що любить дітей і хоче присвятити себе вчительській справі, у вінницьких школах та по району йому місця не знайшлося. Але брали людей, які ще й не закінчили навчання. Була лише одна вакансія у Пикові Калинівського району. Молодий педагог вирішив спробувати.

– Перший час щодня їздив із Вінниці по 100 кілометрів, і доводилось прокидатись близько п’ятої ранку. За місяць на дорогу йшло 1600 гривень. Підрахував, що це дуже багато, і став шукати кімнату у Пикові. Коли йшов на роботу, мені казали, що із житлом проблем не буде. Втім, вийшло трохи по-іншому, але я ні на що не скаржусь. Осінній період 2018 року проживав у сільському будинку. Щоправда, із комунікацій було лише світло. А коли вдарили морози, жити в хаті стало холодно.

У молодого вчителя не витримували нерви, і він вже тоді задумувався над тим, аби піти. Проте на допомогу прийшов директор Пиківської школи №1 Петро Волосенко. Він запропонував Михайлу пожити у бібліотеці, бо на власному досвіді мав схожу ситуацію.

– Школа обігрівалась добре, поряд батареї. Поряд стіл, де готувався до уроків. Їжу готував у мультиварці, електрочайник слугував мені душем. У приміщенні холодильник, де збері­гав продукти. Лише вбиральня на вулиці. Я вдячний директору за все, що він для мене зробив!

Аби вирішити проблему молодого вчителя, ми зверталися до керівництва відділу ос­віти та до сільського голови. Але, зі слів Михайла, ніякої допомоги від місцевої влади він так і не дочекався, допомагала лиш адміністрація школи. З весни директор школи Петро Волосенко звільнив один клас початкової школи, планував перевести туди бібліотеку, а у тому приміщенні зробити кімнату для вчителя. Почалася детальна розробка проекту, креслення. А влітку випадково Михайло натрапив на оголошення, що у Вінниці шукають вчителя історії в одну зі шкіл. Він подав документи та отримав перемогу у конкурсі. І вже з першого вересня працює.

– Причиною зміни мого місця роботи стали винятково побутові умови. Звичайно, у місті більша кіль­кість дітей, ніж у сільській школі, тому роботи побільшало, як і перевірки зошитів. Однак воно того варте, адже мої побутові умови покращились, – розповів Михайло жмеринським журналістам.

Додамо, що Михайло Роскошенко — вчитель не в одному поколінні. Його мама працює вихователем у садочку, а бабуся Валентина, якій вже 70 років, досі викладає у Жмеринці фізкультуру та має чимало переможців змагань. Маючи таку родину, хлопець жодних перепон до своєї мрії не бачить й не шкодує, що його «освітянський хліб» був не завжди легким.

Віталіна Трудько