Гаряче, голосно і навіть з перекриванням дороги було сьогодні під управлінням Національної поліції Вінницької області.

Вдруге віряни кількох релігійних громад Православної Церкви України пікетували обласну поліцію. Такий всенародний гнів викликала спроба суду усунути з посади директора департаменту з питань релігії Ігоря Салецького. В його діях правоохоронці раптом побачили цілу низку порушень закону.

І коли можливості юриспруденції вичерпалися, почалися інші дії, за допомогою котрих люди намагаються відстоювати свої права: на свободу слова, на можливість молитися українською мовою і щоб взагалі існувати у власній державі!

Адвокат Сніжана Чубенко розповіла, що пікет мав бути значно більшим. Але в останній момент раптом водії відмовлялися везти людей з сіл, щось траплялося, різко змінювалися плани.

– Люди справді бояться «тітушок». Але цьому пора покласти край! — каже Сніжана Чубенко. — В процесі переходу до ПЦУ нині перебуває 30 громад. Ще 64 стоять на черзі. Закон не працює, вже має вирішуватися на рівні держави. Поліція не бачить цього закону і заявляє Салецькому, що він не має права реєструвати громаду, бо в статуті Церкви Московського патріархату записано, що збори вважаються дійсними тільки тоді, коли їх благословив патріарх… І байдуже, що у тому законі написано, що ніхто не має права впливати на думку людей. Поліція відверто зайняла позицію Московського патріархату!

«Чому МП молиться в наших храмах, а нас у свої не пускає? Це «народ», який ви охороняєте? — запитували обурені віряни, демонструючи правоохоронцям фото хлопців спортивної статури в однакових чорних футболках з написом «Братство Ярослава Мудрого». — Тітушок ви охороняєте! Ви ж присягу давали народу України, а самі під час війни ходите до московської церкви? Чому в поліції Вінниччини на території церква МП? Чому ви охороняєте тітушок в Луці? Чому на наші податки служите попам московським?»

Такими запитаннями та вигуками «Ганьба!» віряни буквально засипали начальника відділу охорони публічного порядку підполковника поліції Василя Стаховського.

Чіткої відповіді так і не дочекалися. Василь Стаховський швидше виправдовувався, розповідаючи, що поліція забезпечувала охорону порядку і жодним чином не втручалася у релігійні питання. «Ви згадуєте про суд, але звинувачуєте працівників поліції! А ми забезпечуємо порядок у всіх конфліктних питаннях!» — казав він. Але ці слова викликали ще більше критики. І коли аргументів забракло, люди на якийсь час заблокували рух транспорту. Вимагали до діалогу Юрія Педоса. Але він не з’явився.

Ось так виливши частину гніву на голови вінницької поліції, віряни пішли висловлювати свій протест під суд міста Вінниці.