Ця 500-злотова новина миттю облетіла всю студентську спільноту, батьків «поляків» та коридори влади двох мерій — у Вінниці та Кельце!

Не секрет, що туди вчитись їде все більше і більше студентів із Вінниччини та України.

Але новий мер побратимського міста у Польщі разом із депутатами цієї осені змінили систему стипендій для студентів із Вінниці… А тому 500 злотих від Кельце отримають не всі вінницькі «першокурсники», як це було із 2014-го року!

– Раніше стипендію від маршалка (місцевого мера) платили всім студентам із Вінниці. Цю традицію започаткував у 14-му, після Майдану в Україні і початку війни на Донбасі, тодішній президент міста Кельце Войчех Любавський… І рішення про надання щомісячної стипендії у розмірі 500 злотих (приблизно 3163 грн.) спершу трьом студенткам-вінничанкам, які навчаються в келецьких вишах, підтримала вся громада і депутати… Але ще тоді було зазначено, що Рада вінницького міста-побратима в подальшому буде відзначати тільки кращих студентів з Вінниці. Тепер ця обіцянка збулась, і нові вінницькі студенти університету імені Кохановського мають на конкурсі вибороти собі стипендію гарними оцінками та активною участю в житті вишу, — розповіла Марія Діхтярюк із центру освіти «Leader», куратор багатьох першокурсників із Вінниці. — Тому цьогоріч у вуз Кельце вступило 650 іноземних студентів, в тому числі й 30 із Вінниці… І по оцінках ЗНО, які мають бути не менше 10-11 балів у «первачків», справді є шанс поборотись за стипендію! Бо її тепер дають не всім… Це така нова політика міста Кельце, яке хоче бачити в своїх університетах дійсно найкращих студентів із Вінниці. І про ці нові умови я вже інформую батьків майбутніх першокурсників, щоб всі розраховували на власні сили, знання та активність. Щодо студентів із Вінниці 2-3-х курсів, то для них нічого не змінилось і при хороших оцінках стипендія від міста-побратима їм гарантована…

До речі, ще в 2015-му році в         бюджеті поль­ського міста Кельце було закладено 300 тисяч злотих чи 1,8 мільйона гривень по курсу на стипендії для студентів з Вінниці. Спершу в Кельце у 2013-му навчалось 20, в 2014-му — 60 молодих людей із Вінниці… А на 2017-й припав пік еміграції студентів із Вінниці до Кельце — 155 студентів у вишах поль­ського міста. Тодішній віцемер міста Кельце Анджей Сиґут зазначав, що стипендії є важливою частиною співпраці столиці Свєнтокшиського воєводства з Вінницею.

Нині політика поляків по багатьох напрямках щодо студентів та заробітчан із України стала вимогливішою, жорсткою і забюрократизованою.

Адже раніше для отримання стипендії вінницьким молодим людям, які вже навчаються або лишень вступили до келецьких вишів, потрібно було лише подати заявку на офіційному сайті міста.

Нині для багатьох молодих вінничан введені так звані соціальні стипендії, які вимагають купу документів та довідок від батьків.

– Моя донька має Карту поляка і має всі шанси отримати соцстипендію, але… Для цього треба до 19-го жовтня взяти міні­мум 5 до­відок у Вінниці — із Пенсійного фонду, Соцстраху, податкової, Держгеокадастру та про склад родини і доходи на кожного члена родини, — розповів учасник АТО і батько студентки в Кельце Ігор Басюк. — Вже третій день бігаю по всіх конторах, бо з цими довідками — біда! Але поляки вимагають лише оригінали, які забирають купу часу та нервів. Таке життя! І як ти залишиш дитину без стипендії, яку вона заслужила?