З такого повідомлення директор АТ “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук почав прес-конференцію. А ще пояснив, чому не варто звинувачувати компанію у енергетичному тероризмі.

-Ситуація склалася катастрофічна. Вона не дозволяє керівництву компанії та її 5- тисячному колективу виконувати свої функції – розповів Андрій Поліщук — З “Водоканалом” завжди були проблеми. З 2004 року, задовго до мого керівництва, його періодично відмикали за борги. Але тоді ситуація вирівнювалася за рахунок державних дотацій. Тепер все по-іншому. Я неодноразово наголошував і в міській раді, і в обласній, що питання боргами Водоканалу потрібно вирішувати разом. З 1 липня ми працюємо в нових умовах енергоринку. Згідно Закону “Про ринок електроенергії” ми зобов’язані припиняти подачу електроенергії тим споживачам, котрі не виконують своїх договірних умов та боргових зобов’язань. Електроенергія — товар і в нашої компанії утворилися мільйонні борги перед енергоринком. Третій рік відбувається ця боротьба Чому ми не відключали раніше Водоканал? Бо нас вмовляли, нам обіцяли, з нами підписували угоди, котрі хронічно не виконувалися. У нас були кредитні кошти, зрештою. Але на сьогодні ми вичерпали всі кредити в усіх банках, у нас купа боргових зобов’язань. Сталося так, що ми вже не можемо виконувати поточні ремонти та інвестиційні програми. Не дай бог якась системна аварія і в нас не знайдеться ні копійки, щоб її усунути! Уявіть ситуацію: сьогодні немає води, а завтра зникне електрика і не буде ні води, ні тепла — нічого!

Я щойно повернувся з перемовин з головою облдержадміністрації, запропонував графік погашення боргів. Ситуація, до речі, складається з двох проблем. Перша — борги перед Вінницяобленерго. В нашому бюджеті — величезна дірка, котра на кінець року стала настільки суттєвою, що ми не знаємо, як завершимо цей рік. Звичайно. Ситуація з відключенням — крайній метод. Але нас не чує ні міська влада, ні обласна. Міська каже — це обласне підприємство, а обласна влада — так місто його не хоче брати на утримання, а в нас немає можливості його дотувати. Вони виділили якісь кошти, але це відбулося з великим запізненням, буквально в день відключення. А ще обласна влада обіцяла 5 мільйонів гривень, а на рахунок надійшло лише 3. Ми пропонували в листопаді та грудні цього року погасити по 5 мільйонів гривень міській та обласній владі, розрахуватися з “Енерою” і дотримуватися графіку.

Що ж, ситуація з Водоканалами майже у всіх містах України складна. Але цю проблему скрізь вирішує місцева влада. Наприклад, в Житомирі на це виділяється щомісяця 6 мільйонів гривень. В Сумах взагалі питання поточної заборгованості не стоїть. А ситуація з боргами у нас давно вже всім відома. Станом на 22 жовтня за КП “Вінницяоблводоканал” залишається борг перед АТ “Вінницяобленерго” 57 млн.376 тисяч гривень. Протягом жовтня ми отримали три проплати: 2 жовтня – 2 млн. грн,(заплатив Водоканал з власних обігових коштів) 9 жовтня — 5 млн.грн і 10 жовтня — 3 млн.грн.

Прикро, що у всьому звинувачують Вінницяобленерго. Особисто мене. Мені приписують якісь зв’язки з російськими окупантами. Не розумію цих звинувачень, бо наша компанія постійно надає допомогу армії. 52 наших працівників сьогодні служать на передовій. 26 одиниць транспорту компанії нині теж у зоні бойових дій. Мені прикро чути, що мене та компанію пов’язують з російськими олігархами. Немає бажання відключати електрику. Є одне бажання — зберегти підприємство, яке є не менш стратегічне, ніж Водоканал.

Олександр Близнюк, керівник “Енера Вінниця” до всього сказаного додав що за новими правилами енергоринку за електроенергію потрібно сплачувати вчасно. Її закуповують на добу наперед. А вже потім продають споживачам.

“Для того, щоб закупити електроенергію, ми змушені брати кредити в банку, щоб не страждали добросовісні споживачі, – скаржився Олександр Близнюк А Водоканал не платить борги попередніх місяців і заборгував “Енері” більше 6 мільйонів гривень. Тому вже на 24 жовтня водопостачальна компанія отримала попередження про відключення. Відбудеться воно чи ні — залежить від того, як будуть погашатися борги. Практика показала, що місцева влада йде на поступки тільки тоді, коли стається аварійна ситуація.”