Побували там і представники Вінниччини. Під час Форуму делегації підписали комерційних договорів на суму понад 500 млн доларів.

Але коли ейфорія від візиту високих гостей розвіялася, житомиряни взялися за підрахунки і з’ясували, що такий захід влетів у чималу копієчку. 3 мільйони гривень коштував форум за участю президентів Володимира Зеленського та Олександра Лукашенка. Як повідомляє “Перший Житомирський”, майже 2,7 млн грн витратили із обласного бюджету, ще 335 тис. грн – міський бюджет Житомира і 45,8 тис. грн – кошти від благодійників. 700 тис. грн із бюджету форуму пішло на харчування різних делегацій, у тому числі президентів. Це найбільша стаття витрат, яку проводили не одним договором. Зустрічали президентів короваями по 4 тис. грн за кожен на рушниках за 1700 грн/штука. Таких високих цін на короваї у Житомирі ми не знайшли.

Добротні меблі, тим більше для серйозного форуму і високопосадових осіб, коштують не дешево. Простіше орендувати. Проте і оренда не з дешевих – меблі в користування на декілька днів обійшлися бюджету в понад 500 тис. грн. Зокрема, майже 6 тис. грн заплатили за “прокат” двох крісел, на яких просиділи Зеленський із Лукашенком декілька десятків хвилин. На білих шкіряних кріслах італійського виробництва сиділи серйозні люди за 34 тис. грн., а стіл для президіуму коштував майже 35 тис. грн за декілька днів користування. 31-метрова червона доріжка для Зеленського і Лукашенка та червоні канати для стійок теж оплачувалися згідно договорів оренди. Так, за одноденну оренду червоного килима під ноги президентам заплатили 18 610 грн. За які килими Житомирська ОДА заплатила ще 30 тис. грн – не уточняють. Головний банер із надписом “Другий Форум регіонів України та Республіки Білорусь”, який розмістили на декілька днів на фасаді будівлі УТОГ замість прапору, коштував владі області майже 100 тис. грн, із них тільки 55 тис. грн – монтаж. Святкова ярмарок із українськими та білоруськими виробниками обійшлася місту в 320 тис. грн, сюди ж спрямували і кошти благодійників – 45 тис грн.

Концертні костюми для виступу колективу музичного училища ім. В.Косенка, які шила швейна фабрика “Марічка” за 163 тис грн. Возили делегації за 138 тис грн. Одна із найскромніших витрат – сувеніри для делегацій. Дарували чай і ляльки в паперових пакетах та еко-торбинах. Всього-на всього це обійшлося в 36,8 тис грн.

Ілона ВАЛЬТЕР