Одна із тих, хто знає, як заробити на ягоді, вінничанка Тетяна Світлак, яка нею торгує.

– Збираємо обліпиху разом із дітьми  аж до перших морозів. Для цього потрібні ножиці, якими зрізуємо з гілочок ягоди, варто працювати у рукавичках. За один раз назбируємо до 4-5 кілограмів обліпихи, яку веземо на ринок. За раз можна заробити до 400-500 гривень. Якщо ж здавати оптом, то ціна вийде вдвічі меншою. Завжди залишаємо ягоди й собі на зиму, перетираючи із цукром.

А ось садівник Дмитро Риман займається промисловим вирощуванням обліпихи. Під цю культуру відвів 30 гектарів.

– При Радянському Союзі велику увагу приділяли селекції обліпихи, вона росла при кожному колгоспі. З неї виготовляли масло, варення, настоянки. Тепер  ягоди знову популярні. Можна заробити на саджанцях та ягодах. Взяв у оренду земельну ділянку та виорав. Саджанці закупив у столичного селекціонера, по 125-150 гривень. Вони внесені у державний реєстр сортів, сертифіковані. Тож підходять для експорту. Рослина невибаглива, у ґрунт додаю тільки перегній та мінеральні добрива. Скоро збиратиму перший урожай. Крім того, ставку роблю і на жимолость.

Висаджую восени за такою схемою: між трьома жіночими кущами має бути чоловічий. Між кожним саджанцем відстань півтора-два метра. У середньому йде тисяча саджанців на гектар Тільки на третій рік обліпиха плодоносить, — каже Дмитро. — Ягода повинна мати легку кислинку. З одного куща можна отримати 15-20 кілограмів. Збирати слід після перших заморозків, коли ягоди вже самі впадуть після їх струшування на розстелений намет.

Віталіна Володимирова