Виявилося, що більше 20 тисяч людей — боржники! А за борги, у разі їх непогашення до 22 жовтня, енергетики грозилися відімкнути світло.

Обурені він­ничани кинулися штурмувати «Енеру» та «Він­ницькі електричні мережі» з надією владнати ситуацію, бо у переважної більшості борги з’явилися невиправдано.

«Мені хочуть відімкнути світло за 59 з копійками гривень якогось боргу, котрий невідомо звідки взявся! — обурюється Галина Салацька. — Я щомісяця, тільки-но отримавши пенсію, в першу чергу оплачую всі рахунки, і ніякого боргу у мене бути не може!»

«Я живу один, у мене в хаті маленький телевізор, я довгий час був у лікарні, а мені пишуть 145 кіловат! По телефону марно дзвонити, ніхто не відзивається», — скаржиться ще один пенсіонер.

Оператори нічого людям не пояснюють, до керівництва добитися неможливо. Тоді «боржники» приходять до редакції «33-го каналу» як до останньої інстанції. Ось один з сотень листів:

«До створення цього так званого ТОВ люди спокійно сплачували за електроенергію і горя не знали. Мені прийшов «лист щастя», як його охрестили в народі. Такі ж листи отримали і мої законослухняні сусіди. Як можна було написати таку маячню та ще й за підписом директора Олександра Близнюка? Мені написали, що в мене борг 264,42 гривні! Тепер я маю брати на роботі відпустку, щоб доводити комусь, що я не боржниця! Чому за мої гроші платника податку «Енера» винаймає таких контролерів, які не можуть нормально зняти показники з лічильників або правильно записати інформацію по телефону? Чому в коридорах «Енери» по 5-6 годин мордують хворих пенсіонерів, матерів з дітьми у величезних чергах? Чому мені погрожують відімкнути електроенергію, якщо насправді в мене боргу немає?!

Галина Хапіцька»

Черга в «Енеру» вишиковується з самого ранку

Найбільше обурює те, що така ситуація з «Енерою» трапляється вже не вперше і коли нарешті все стане на свої місця — вгадати важко. Споживачі нарікають, що проблема щодо так званої «віртуальної заборгованості», яку, за їхніми словами, дописують фахівці «ЕНЕРА ВІННИЦЯ», виникла з травня 2019 року. Дехто стверджує, що таким чином енергопостачальники з людей вибивають гроші, аби мати «стратегічний запас» на опалювальний період… Так це чи ні — після неодноразових звернень в «Енері» нарешті пояснили:

«За прийом показників електролічильників відповідає АТ «Вінницяобленерго». Питання щодо роботи сервісів прийому показників, а також інші питання, що стосуються обсягів споживання, в компетенції цієї компанії, а не ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ». АТ «Вінницяобленерго» приймає дані по показниках та передає постачальній компанії, тобто ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ», після чого ми формуємо рахунки та надсилаємо їх споживачам.

Ось такі «листи щастя» отримали понад 20 тисяч вінничан

Люди показували листи, під­писані директором ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» Олександром Близнюком, в яких записано, що 22 жовтня о 8.00 відбудеться відключення від електропостачання через заборгованість. Близько 20 тисяч побутових споживачів отримали попередження. Припинення постачання електроенергії буде здійснено відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії. У разі того, якщо питання заборгованості не буде врегульовано до 22.10, під час спілкування безпосередньо з представником АТ «Вінницяобленерго» можна вирішити питання щодо коригування даних по фактичних показниках лічильника.

Щодо виникнення заборгованості у споживачів та інших питань консультацію можна отримати у колцентрі ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» (32-97-77), на­діславши листа Укрпоштою чи електронкою, у Центрі обслуговування клієн­тів (вул. Пирогова, 131), у Прозорих офі­сах за такими адресами: вул. Замостянська, 7; пр. Космонавтів, 30; вул. Брацлавська, 85; та ЖЕКах.

Задля уникнення непорозумінь та формування коректних рахунків потрібно насамперед розібратися з заборгованістю, якщо вона є. А також здійснювати своєчасну передачу показників.

Аби користувачі послуг не вистоювали черги у відповідних установах для вирішення цього питання, наші фахівці розробили бланки для контрольної перевірки показників лічильника, які ми самостійно передаватимемо у ВІННИЦЬКІ МЕМ для їх перевірки.

Отримати та заповнити таку заяву можна у Прозорих офісах, ЖЕКах та Центрі обслуговування клієнтів (вул. Пирогова, 131), а також на сайті АТ «Вінницяобленерго», надіславши її на електронну пошту. Припинення електропостачання не буде здійснено тим споживачам, які сплатять наявний борг або нададуть заяву-коригування для перевірки, під час якої буде підтверджено відсутність заборгованості».