– У нас були спільні навчання з Молдовою, й там кожному учаснику дали завдання влаштувати фестиваль. Мені відразу спали на думку гарбузи, бо вирощуються вони в кож­ній оселі й з них можна приготувати смачні та доступні страви. В нашому районі дуже популярні запечені з медом. Щоправда, цього року цей овоч не порадував гарним урожаєм, але це не стало завадою віддати йому шану, — каже Галина Собко. — Готуватись до свята стали десять днів дорослі та діти. Селяни звозили жовтогарячі овочі.

На гарбузовому фестивалі не обійш­лось без конкурсів. У першу чергу, визначили найважчого, тут перемогу отримав Іван Борсук. Йому вдалось виростити гарбуза вагою 28 кілограмів. Переможцю вчепили корону та український національний рушник. Обирали й найкращі городні опудала, де золоту медаль за «Школярика» здобули учні та їхня класна керівничка Олена Луценко.

Гостей свята розважали піс­нями та танцями, селяни пригощали їх кашею на молоці, бутербродами з гарбузами та навіть цукатами на шпажках.

«Свіжий овоч слід розрізати на маленькі шматочки однакового розміру. У каструлю всипати кілограм цукру й туди викласти шматочки гарбуза. Для приємного смаку додати апельсин чи лимон, — діляться рецептом місцеві господині. — Коли суміш закипить, проварити. Щоб сироп швидше стік, підстелити папір. Такі ласощі підійдуть всім, хто любить солодке та слідкує за фігурою».

Після фестивалю гарбузи залишились біля музею й стали місцем для фотографування.

Вікторія Снігур

Найважчий гарбуз

Ось таку красу створили люди