– З моменту заснування у 1943 році музиканти оркестру дали більше 20 000 концертів. Оркестр приписаний на військовій базі Рамштайн у Німеччині, знаменитий виступами для монархів і глав держав. Їх часто називають музичними послами Америки, — повідомили у Вінницькому обласному муздрамтеатрі ім. Садовського. — Цього року The USAFE Band відкрив урочистості на честь Дня захисника України. Програма, яку вони привезли в Україну, присвячена героїчній історії Збройних сил України та США.

– Ми вже виступили у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях і ось наразі — у Вінниці. Далі Київ, — розповіла нам напередодні концерту заслужена артистка України, солістка Національного президентського оркестру України Ірина Кулик. — Наші колеги писали аранжування та шукали твори, які б мали спільне коріння, спільний характер із американськими піснями у плані військової наснаги, підтримки духу. Вибрали багато стрілецьких, повстанських пісень! Наприклад, сучасний марш української армії, пісня «Ми йдем вперед!», а ще навіть «Многая літа» у джазовій обробці!

Диригентка хору

До речі, у складі наших гостей є дівчина Дженіфер Зіма. Вона родом саме з України. Її бабуся і мама, коли їй був рік, виїхали до Америки. Вона фотограф та журналіст. І ось Дженіфер приїхала на свою історичну батьківщину.

Гості спільно із українськими колегами не лише потішили глядачів творами засновника The USAFE Band Гленна Міллера, Бінга Кросбі і Елвіса Преслі, американським джазом та версіями українських патріотичних пісень, а й провели майстер­клас для вихованців Тульчинського коледжу культури. Хлопці й дівчата навіть зіграли разом декілька мелодій спільно зі своїми іноземними колегами. З особливим натхненням оркестр виконав «Запорізький марш», який зал слухав стоячи. Вінничани скандували «Героям слава!»

Іноземні гості вразили Вінницю