Цим шляхом свого часу пройшов український вчений Юрій Дрогобич. Серед тих, кому вдалось дістатись кінцевої точки, був і майданівець з Ямполя Олександр Куцел.

– Ми пройшли 1500 км за 50 днів. У поході нас супроводжувала машина, в якій знаходились особисті речі, продукти харчування, аптечка та вода. Кожен учасник відпо­відав за покладені на нього обов’язки: пошук житла, прокладання маршруту, готування їжі, ведення бухгалтерії та керування авто, — розповіли нам Олександр Куцел й інші учасники походу. — Перед початком походу ми придбали сухі пайки. А в місцевих супермаркетах купували хліб, молочні продукти, овочі.

Угорщина вразила тим, що велика кількість будівель у занедбаному стані і майже кожний другий будинок продається.

– Дороги майже не відрізняються від українських, але були доріжки для пішоходів та роверів. За 15 днів перебування в Угорщині ми зробили висновок, що цивільним у цій країні залишається центр Будапешта та узбережжя озера Балатон. На останньому є маленьке абатство 11 століття, що знаходиться на півострові Тихань. Це місто унікальне, тут розташований пам’ятник угорському королю Андрашу Першому і королеві Анастасії Ярославні – українській княгині, доньці Ярослава Мудрого. Тому ми завітали сюди та вшанували пам’ять видатної українки. А вже далі були в мальовничій Словенії, яка найбільше вразила і запам’яталась. Природа дивовижна та чарівна, більшість території вкрита густими лісами. Вона нагадувала українські Карпати. Дорога в Словенії — це суцільний серпантин. Міс­цеві жителі відкриті і гостинні.

Вже 3 серпня перейшли кордон з Італією.

– Якщо Словенія — найбезпечніша країна в Європі, то Італія цим похизуватись не може. Іти пішки автошляхом дуже небезпечно, оскільки жителі не дотримуються правил дорожнього руху, не вмикають повороти, їдуть на червоне і не поважають пішохода. Якість італійських доріг не завжди відповідає європейським стандартам. У містах також брудно. Приємно було спостерігати за іта­лійцями і за їх ритмом життя. Вранці можна зустріти їх у кафе за кавою, в обід­ню перерву також у кафе з келихом вина. Оскільки Італія славиться піцою, пастою та вином, не могли не скуштувати місцеві страви, — додають мандрівники. — Коли ми прийшли до Болоньї, то від­відали храм Мадонна-ді-Сан-Лука, в якому зберігається ікона 12 століття Діви Марії з Немовлям, написана самим апостолом Лукою. Однак, щоб потрапити в храм, необхідно піднятись на пагорб по арочній галереї, довжина якої становить 3,5 км вгору і вважається найдовшою критою галереєю у світі. Вона складається з 666 арок, і ця цифра неспроста. Адже це 666 спокус та гріхів, який пропонує кожному з нас нечистий. Тому пройти весь шлях варто, тим самим подолавши в собі внутрішнє зло. Існує повір’я, що той, хто піднявся до храму, може загадати три неймовірних бажання.

20 серпня у місті Болонья офіційно закінчився піший похід «Від Дрогобича до Італії», в якому брало участь 13 українців. Вони всюди розповідали про Україну, молилися за всіх українців та за тих, хто нам допомагає, щоб нарешті в Україні був мир!

Віталіна Трудько