Саме приготування гуски треба добре запланувати. Бо страва ця — справжнє свято смаку, а соус до гуски – це взагалі окрема гастрономічна історія. Бо у ньому є все: ягоди, вино, насичений аромат печеної гуски, ідеальна консистенція.

Для цього вишуканого свята нам знадобиться 1 гуска, 4 шт. мандаринів почистити, 1 цибулину почистити, розрізати навпіл, 1 ст.л. китайської суміші спецій (1 паличка китайської кориці, 2 шт. бадьяну, 2 ч.л. сичуанського перцю,1 ч.л. гвоздики, 1 ч.л. насіння фенхелю), 3 ст.л. солі, 1 ст.л. цукру.

Сіль змішати з цукром і спеціями. Ретельно натерти отриманою сумішшю гуску, не забуваючи про черевну порожнину. Мандарини разом з цибулею помістити в черевну порожнину птиці, а потім зашити черевну порожнину кулінарною ниткою або скріпити за допомогою шпажок, і зав’язати ниткою за принципом корсета. Гуску помістити в гусятницю, накрити кришкою і поставити гуску в прохолодне місце або в холодильник на 12 годин. Перед приготуванням залишаємо на годину при кім­натній температурі. А потім випукаємо у розігрітій до 140 град. духовці 5-6 годин. Під час запікання час від часу поливати гуску соками, випускаючи зайву пару.

Дістати гуску з духовки, перекласти на решітку, розташовану на застеленому фольгою деку. (Можна викласти просто на деко, але спинна частина може трохи пригоряти). Залишити на 1-2 години, «відпочивати» і вистигати.

Тим часом готуємо соус, для якого беремо 200 грамів журавлини (свіжої або мороженої), 200 мл бульйону (курячого або телячого), 200 мл червоного портвейну, 1 паличка кориці. З гусятниці злити абсолютно весь жир, додати вино, журавлину, корицю і бульйон. Довести все разом до кипіння і варити, зіскрібаючи з дна ароматні частинки, поки рідина не увариться втричі, а журавлина майже вся полопається. Корицю видалити, а соус перелити в глибоку чашу (або чашу блендера) і збити до однорідності. Процідити отриманий соус через не надто дрібне сито. Перелити в соусник. Духовку розігріти до максимуму, покласти гуску на деко і пекти 5-8 хвилин. Шкірка повинна підрум’янитися до хрускоту. А потім відразу ж подавайте з ароматним журавлино-винним соусом, з ньйоккі або картопляним пюре. Мандарини, які пеклись всередині гуски, їстівні і дуже смачні. Подавайте їх разом з м’ясом.

Смачного!

Ваш «33-й канал»