Здавалося б, неможливе стало цілком можливим! Детективна історія про космічні пригоди казкових героїв – капітана Квакера, Космокотів, професора Кванкуса та інших змусила непосидючих і допитливих дітлахів нарешті зазирнути до друкованої книги і захопитися карколомним сюжетом.

А створила це літературне диво вінницька дитяча письменниця, підприємиця, мама та дружина Ольга Дужак. Причому їй вдалось зацікавити не тільки тисячі дітей, а й львівських видавців, маленьких журналістів та організаторів Air ГогольФест. «Там ми скооперувались із паперовим театром ляльок «Капуста» з міста Харків. Їм дуже сподобалась моя книга, тому вони вирішили поставити де­кілька сценок за її мотивами», – зазначила Ольга Дужак.

А ще — Український культурний фонд, котрий підтримав ідею авторки. Більше того — профінансував публікацію 3 тисяч примірників книги.

Цілий фантастичний світ народився в уяві Ольги Дужак ще в часи, коли вона розповідала казки своєму синові, котрому, до речі, вже 12 років. Книгу, в якій 42 глави та 3 частини, вже прочитали дітлахи із Львова, Хмельницького та Вінниці. Причому презентації відбувалися із залученням аніматорів, а солодощі та квести перетворювали їх на чудове свято, головна родзинка котрого — можливість отримати книгу з автографом авторки цілком безкоштовно! А перша презентація відбулась у Центральному парку. За пост у Facebook або Instagram всі охочі мали можливість отримати книгу з автографом авторки. Звістка про «Ква(ко)ролів» поширилася Україною блискавично!

Історія про чорнобильське жабеня, котре подорожувало Всесвітом і врятувало всю планету, справді цікава й місцями дуже повчальна.

Та на цьому Ольга Дужак зупинятись не планує, зізнається, що на меті є нові та цікаві ідеї.

Про це нещодавно розповідала письменниця у Молодіжному центрі «Квадрат».

– Продовження цієї історії вже у мене в голові, — розповідає Ольга. — Працювати над літературою для дітей — одне задоволення, а ще — можливість відійти від буденних проблем. Наприклад, син запитує: «А що в нас сьогодні на вечерю?» А я — картопля, котру ти приготуєш, бо я пишу книгу. І більше жодних запитань! (посміхається).

Проект взяв участь у Львів­ському форумі видавців. За п’ять днів вінничанці вдалось роздарувати близько півтори тисячі примірників. Після презентації книги у Львівській обласній бібліотеці ще 60 примірників передали у подарунок бібліотекам Львівщини.

«Ква(ко)ролі» стали дуже популярними навіть серед дорослих. Тому вже за місяць її можна буде придбати на сайті «Ква(ко)ролі світів».

Ілона ВАЛЬТЕР