«Доброго дня, шановна редакціє! Наш край славиться лісами. Особливо гарні вони між селами Рахни-Лісові, Деребчином…

У цих лісах навіть збереглась стара панська дорога… Її колись збудував барон Маас — власник місцевого цукрозаводу. Хоча дорога вже поросла деревами, але досі її видно. У затишних лісах завжди багато грибів, тут водяться козулі, кабани, зайці, інші тварини та птахи. Який чудовий відпочинок у затишку та затінку дубів у літню спеку… Але це все у минулому…

Зараз наші ліси являють собою поле битви… Суцільні вирубки, як на сибірському «лєсоповалі». Давно вже порізали дуби віком сто років чи більше. Далі настала черга й молодих дерев… У тому районі є 12-15 вирубок… З них лише декілька вже засадили молодими ще тоненькими деревцями. Але у нас вже ріжуть й дерева, які посадили років 10-15 тому. Ці дерева у діаметрі менше 20 сантиметрів. Їх в жодному разі не можна різати! Але їх спилюють разом зі старими. У людей на очі навертаються сльози, коли вони бачать це жахіття…

Знаємо, що це територія Джуринського лісництва Могилів-Подільського держлісгоспу. Ясна річ, лісівники мають усі необхідні документи! Але на якій підставі вони знищують під корінь молоденькі дерева? Що за декілька десятків років буде замість нашого гарного лісу? Дикі зарості та корчі, де лише вовки плодитимуться? Або пустеля Сахара?

Ось поблизу Шпикова під корінь знищують гарні дуби, сосни, граби… Це Тульчинський лісгосп. Все вирізують між селами на межі Тульчинського, Шаргородського, Тиврівського районів. Уздовж дороги насадження ще є! А відійдеш трошки від дороги — жахіття…

Ми читали статистику, що навіть африканські країни зі своїми суцільними пустелями та безводдям заліснені куди більше, аніж наша благодатна кліматом Вінниччина… Тож це й не дивно. Але що ми лишимо своїм дітям та онукам? Мертвий пейзаж?

Ми просимо правоохоронні органи відреагувати на цю всю ситуацію зі знищенням наших лісів. А в разі ігнорування нашої біди лишаємо за собою право звертатись у Київ! Зупиніть знищення нашої природи!

З повагою, Віктор,
грибник із більше 50-річним стажем»

У свою чергу, у пресслужбі  обласного управління лісового та мисливського господарства так прокоментували ситуацію:

– На даний момент Шпиківське лісництво ДП «Тульчинське лісомисливське господарство» проводить розробку двох ділянок. Одна неподалік села Юрківки Тульчинського району. Це ясенева ділянка площею більше двох гектарів. Вік дерев більше ста років. А неподалік села Рахнів-Лісових лісівники працюють на грабовій ділянці віком 122 роки площею 3,8 гектарів. Дерева там мають бути повністю зрізані, натомість заплановано створити нові лісові насадження з дубових дерев. Усі документи в порядку. Лісорубні квитки там виписані з січня 2019 року. Із сільськими радами проведена відповідна роз’яснювальна робота. Такі самі роботи тривають й на ділянках ДП «Могилів-Подільський лісгосп».

Ми просимо громадян, у кого є питання, пропозиції, претензії стосовно нашої роботи, відразу звертатись на нашу «гарячу лінію» (0432) 61-17-42 або (098) 220-72-57. Звісно, не виключено, що під час роботи можуть виникнути й порушення. Тож тоді на місце за зверненнями громадян виїдуть наші фахівці, аби провести об’єктивну та неупереджену перевірку.