Ініціаторами стали місцеві жителі та мерія. Літературно-гумористичний, унікально-монументальний круїз назвали «Засідання триває, або Повернення Остапа». Оплесками глядачі вітали найпочеснішого гостя шоу – Великого комбінатора, Командора – Остапа-Сулеймана-Берта-Марія Бендер-бея. Почесну місію зняти стрічку і представити пам’ятник надали заслуженому артисту України, українському гумористу одеситу Олегу Філімонову.

Офіційно пам’ятник встановили за кошти підприємців у 2001 році до 70-річчя виходу в світ роману «Золоте теля», де згадується Жмеринка. Для людей він став справжньою туристичною родзинкою й першим таким в Україні. Так сталось, що коли робили реконструкцію площі, його забрали тимчасово до майстерні скульптора Миколи Крижанівського у Вендичани. Там він й чекав свого часу аж вісім років. Й дочекався, — повідомили в управлінні культури і туризму Жмеринської міської ради. — На встановлення мідного пам’ятника Остапу Бендеру було витрачено 130 тисяч гривень з бюджету. Кошти витратили на усунення пошкоджень, бо свого часу під час демонтажу скульптуру пошкодили. Також скульптуру кілька разів тонували. Загалом вага постаменту — близько 3,5 тонни. Цікаво, що нинішній 2019-й для Бендера – теж ювілейний. Причому тричі. 120 років тому, в 1899 ро­ці, народився Осип Шор – людина, яка стала прообразом Остапа Бендера; 90 років тому, 1929 р. – рік народження роману «Золоте теля»; 30 років тому, в 1989 році, романи «12 стільців» і «Золоте теля» були вперше опубліковані українською мовою.

Наприкінці урочистостей Великому комбінатору видали паспорт із довічною пропискою на привокзальній площі Жмеринки. А містяни взялись загадувати бажання, перед тим потерши вказівний палець Остапа Бендера….

Віталіна Володимирова