Цього разу мова йшла ще про 7,7 млн грн. із бюджету міста на вирішення чергової серії скандального і протистояння енергетиків і обласного водоканалу у Вінниці. Адже після останнього ультиматуму і відключення насосних станцій у вищих коридорах влади та бізнесу заговорили про «слід Порошенка» у цьому конфлікті. Мовляв, свого часу Порошенко позичив 50 мільйонів доларів власнику нашого облернерго і забрав за борги акції цього підприємства? Експрезидент України Петро Порошенко вже спростував цю версію «помсти» вінничанам за голосування на 2-х останніх виборах, але шлейф від скандалу жваво обговорюється серед депутатів і городян. Бо не випадково вперше у Вінниці за всі роки знаменитий фонтан «Рошен» закрили 20 жовтня без звичних концертів естрадних зірок та присутності родини Порошенків? Чи це просто збіг?

Втім, на сесії минулої п’ятниці депутатам довелось затвердити одразу два рішення, які стосуються виділення коштів на погашення боргів за електроенергію КП «Вінницяоблводоканал».

Громаді міста ці дві мільйонні платіжки пояснили тим, що у вересні-жовтні цього року склалась критична ситуація — енергетики попередили облводоканал про відключення від послуги через заборгованість, що могло спричинити припинення подачі води місту. Саме тому Вінниці довелось шукали гроші в бюджеті ОТГ.

На сесії ВМР

– Щоб місто залишилось із водою, разом з Владиславом Скальським, головою облдержадміністрації, ми визначили алгоритм подальших дій, — звернувся до міста і обранців громади міський голова Сергій Моргунов. — Ми виділяємо кошти для ліквідації заборгованості облводоканалу перед енергетиками. На сьогодні важливо, щоб обласна рада теж прийняла швидко два рішення: зокрема щодо направлення ресурсу, який ми передаємо обласному бюджету, на покриття касового розриву водоканалу. Друге — це реакція на рішення міської ради щодо передачі облводоканалу в комунальну власність міста. Я наголошую на тому, що для нас це важливе питання, і ми повинні прийняти підприємство у власність: провести відповідний аудит, інвентаризацію. Якщо буде необхідність, то ухвалити відповідні кадрові рішення. Також визначити стратегію даного комунального підприємства і суттєво вплинути на покращення надання послуг якості питної води та виконати, врешті, реконструкцію очисних споруд.

Зокрема ухваленими міською радою змінами до бюджету громади 5,2 млн грн. спрямовується на КП «Вінницяміськтеплоенерго» для оплати зобов’язань перед КП «Вінницяоблводоканал». Ще одним рішенням сесії виділено цільову субвенцію обласному бюджету у розмірі 2,5 млн грн. на ліквідацію касового розриву облводоканалу для розрахунків з ТОВ «Енера Вінниця» за постачання електричної енергії…

Але чи вирішать на 100% конфліктну ситуацію із водою ці вливання із бюджету?

Бо на цій же сесії кілька депутатів від опозиції одразу заявили, що перед майбутнім взяттям на баланс міста водоканалу необхідно було б провести аудит витрат, тарифів, збитковості, наявних земель та зарплат на цьому обласному підприємстві… Бо не секрет, що роками ходили розмови про реальний дерибан майна «Водоканалу».

Адже виходить, що роками Вінниці та вінничанам обіцяли модернізацію очисних споруд на Сабарові, водозабору із Південного Бугу на головному підприємстві, модернізацію мереж і апарату цього головного постачальника води для 400-тисячного міста. А що маємо насправді?

Гектари водоканалу на Старому місті нині забудовують під котеджі та автомийку… В Сабарові як пахло, так і пахне «совком». Директора водоканалу і водночас родича ексвисокопосадовця депутати на сесії змушують пити «гнилу» воду із крана… А тим часом по всій Вінниці на вулицях, у школах, садочках і лікарнях вимушено ставлять апарати із питною водою по 1 гривні за літр, бо рідина із крана годиться лише для унітазів…

Директор «Водоканалу»

То хто тут винен? Корупційна система «свій-чужий», директор із ріднею, Порошенко із енергетиками чи безкінечне терпіння вінничан, які вимушені пити брудну воду із крана та зеленого Бугу, який нарешті вперше за часи Незалежності почали чистити від всього цього «намулу»…

Сергій Годун