Скандал у Плисківському психоневрологічному ін­тернаті, що у Погребищенському районі, нині на слуху всієї країни. Перевіряючі департаменту соцзахисту Вінницької ОДА і громадської організації «User» виявили за закритими на замок і ланцюг дверима кілька абсолютно голих пацієнтів. Чоловіки, жінки та навіть діти просто сиділи на кахлях й змушені були ходити в туалет прямо на підлогу. У приміщенні – сморід і антисанітарія. Крім того, є звинувачення, що психічно хворих замість м’яса годували салом і самовільно знімали з їхніх рахунків гроші…

– Ще влітку інтернат перевіряли представники Уповноваженого з прав людини у Верховній Раді, які знайшли низку порушень. Потім у вересні вже поїхали ми, знайшли багато порушень і дали 10 днів на виправлення. Але директор департаменту соцзахисту Вінницької ОДА Наталія Заболотна запропонувала поїхати туди рано-вранці, щоб подивитися, що ж там відбувається ночами. Ми прибули о 5.30 ранку. Під час відвідування двоповерхового корпусу інтернатної установи виявили на другому поверсі групу людей, роздягнутих наголо, що є підопічними психоневрологічного інтернату. Вони були на ніч зачинені під замком в правому та лівому крилі коридора. Без особи, в повноваження якої входить чергування та надання необхідної допомоги в справлянні людських потреб, в доступі до води та наданню негайної необхідної першої домедичної допомоги. В іншому одноповерховому приміщенні інтернатної установи виявили групу підопічних жіночої та чоловічої статі, роздягнутих догола, які знаходились в одній великій кім­наті, а інші підопічні допомагали їм одягатись, — каже керівник Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю — користувачів психіатричної допомоги «ЮЗЕР» Руслан Імереллі. — Із 92 підопічних інтернату тільки 10 осіб визнано судом недієздатними, однак решта не мають можливості використовувати власні кошти.

При огляді ощадних книжок підопічних встановлено, що 22 особи в один день в грудні 2018 року зняли з своїх рахунків кожен по п’ять тисяч гривень (всього 110 тисяч гривень). Директор закладу спочатку пояснював цей факт проведенням дня іменинника, згодом – придбанням одягу підопічним, при цьому жодних документів, які б це підтверджували, надано не було. Також не надано документів на придбані 9 серпня 2019 року на суму 40 250 грн. паливно-мастильні матеріали та бензин. Із 65 кілограмів оселедця, які, згідно з бухгалтерським обліком, на день візиту рахувались за складом, було наявно лише 15 кг 300 г. Директор йшов у банк, знімав із рахунків хворих гроші, потім відправлявся в супермаркет, де купував для себе пиво, курей-гриль, різні сири, цукерки. Все те, що ніяк не входить в раціон харчування його підопічних. А люди в цей час їли сало. За результатами повторної перевірки я подав до обласної прокуратури заяву про злочин.

Відомо, що голова Вінницької обласної ради Анатолій Олій­ник підписав розпорядження щодо звільнення директора інтернату «за згодою сторін». Втім, для багатьох це стало справжнім шоком, бо після такого скандалу виходить, що чиновник відбувся «легким переляком». Тим паче керівниця департаменту соціальної політики Вінницької облдержадміністрації Наталія Заболотна вимагала звільнити Івана Катрука за грубе порушення згідно з п. 1 ст. 41 КЗпП України. Але у прес-службі обласної ради ось що відповіли:

– Перевірка, яка стала підставою для звільнення, була здій­снена департаментом соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації 23 вересня 2019 року, і ли­ше 17 жовтня 2019 року після обіду, напередодні проведення позачергової сесії, матеріали перевірки з проектом рішення були передані до обласної ради. Це унеможливило внесення його на розгляд депутатського корпусу, адже, згідно з Регламентом обласної ради, проект рішення має бути розглянутий на засіданнях профільних постійних комісій. У той же час надійшла заява від Івана Катрука про звільнення за згодою сторін. Головою облради було видано розпорядження про його звільнення.

Зараз замість колишнього директора, який поки що нічого не коментує, призначили нового — Максима Гвоздінського, який пообіцяв покращити життя пацієнтів. Останні мають пройти комплексну перевірку у фахівців психіатричної лікарні імені Ющенка. У пресслужбі обласної поліції нам повідомили, що наразі ними відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі щодо двох та більше осіб. За такий злочин винним може загрожувати покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до п’яти років.

– До Калинівської місцевої прокуратури звернулись перевіряючі інтернату, але справу за підслідністю передали нам. У рамках відкритого 16 жовтня провадження перевіряємо використання коштів. Підозру поки що нікому не оголошували.

Нині скандал у Плисківському психоневрологічному інтернаті обговорює вся область, з цього питання висловився і депутат облради від «Свободи» та лікар Андрій Вигонюк.

– Не звикли на Вінниччині притягати до відповідальності чиновників, безкарна непотоплювана категорія. Навіть «заміна» голови адміністрації на представника команди «Зе» лише укріпила безкарність та зневагу до закону. За злочини в Плисківському інтернаті жоден чиновник не відпо­вів, — каже він. — Чомусь чиновники облдержадміністрації 21 день не повідомляли власника — обласну раду – про виявлені порушення… Керівник інтернату з року в рік отримував схвальні відгуки під час щорічної оцінки. Жодної згадки про покарання чиновника департаменту соцполітики, що був закріплений за даним комунальним закладом, немає. Познущались з людей і знову забули? Вкрали гроші, передали відкат, піймались — і так пройде? Є якісь гарантії, що не повториться знову?

Віталіна Трудько