Новий уряд скоротив кількість управлінь юстиції з 27 головних територіальних управлінь до 8 міжрегіональних — Західне (м. Львів), Південно-Західне (м. Івано-Франківськ), Центрально-Західне (м. Хмельницький), Центральне (м. Ки­їв), Північно-Східне (м. Суми), Південно-Східне (м. Дніпро), Південне (м. Одеса) та Східне (м. Харків).

– Головна логіка такого рішення уряду — підвищення керованості і зменшення кількості чиновників, щоб оптимізувати структуру. Ми усвідомлюємо, що спершу неминуче виникнуть складнощі з новими процесами та документообігом, але плануємо вирішити ці проблеми шляхом швидкого впровадження електронного документообігу, — заявив Олексій Гончарук.

Доведеться їздити за послугами у Хмельницький, де обслуговуватимуть ще й сусідню Житомирщину. Чому саме наша область не стала центром міжрегіонального управління — ніхто не каже.

У Головному територіальному управлінні юстиції у Вінницькій області, де працює близько 140 співробітників, повідомили, що поки вони у підвішеному стані.

– Ми маємо наказ про ліквідацію й працівникам повідомили про звільнення. Але у Вінниці діятиме нова структура, яка буде виконувати основні функції. Тобто функції будуть збережені. Як саме вона називатиметься і яким буде її штатний розпис — чекаємо. Головне — зміни не повинні створювати незручності для вінничан. Але якщо потрібно буде вирішити якісь питання, які будуть безпосередньо стосуватися повноважень керівника міжрегіонального управління, то потрібно буде звертатися до центру. Але в нас є можливість електронного документообігу: виготовив цифровий ключ, підготував документ, на пошту відправив – і все.

До цього «заморозили» ремонт Вінницького аеропорту на 1 млрд грн. І регіональні управління НАБУ і ДБР тепер також у Хмельницькому.

Віталіна Володимирова